Наафтали Бенет, 49-годишният лидер на дясната партия Ямина, положи клетва като нов премиер на Израел минути след като депутатите от 120-членния Кнесет гласуваха за неговото коалиционно правителство от осем партии с 27 министри. Вотът на доверие с 60 срещу 59 гласа и един въздържал се сложи край на 12-те години на Бенямин Нетаняху на премиерския пост. Израелската телевизия показа как Бенет се ръкува с него след гласуването.

Ултранационалистът Нафтали Бенет оглави новия кабинет, обединяващ партии от целия политически спектър, за малко повече от две години, след което неговият центристки съюзник Яир Лапид ще го смени.

Лидерът на бъдещата правителствена коалиция в Израел Нафтали Бенет увери, че екипът му ще представлява "цялата страна". Речта му в парламента бе прекъсвана от освирквания и подмятания на негови опоненти, предаде Франс прес.

"Разбирам, че днешният ден не е лесен ден за мнозина, но не е ден на траур, а ден на промяна, смяна на режима в една демокрация", заяви водачът на радикалната десница преди вот на доверие за кабинета му сред депутатите.

"Обещавам това правителство да работи за цялата страна, никой не бива да се страхува за това", изтъкна той.

Снимка: AP/БТА

Бенет предупреди също, че правителството му няма да остави "Иран да се сдобие с ядрени оръжия".

"Това правителство започва работа под най-тежка заплаха за сигурността", заяви той по повод Иран - заклет враг на Израел, и увери, че страната му "си запазва пълна свобода на действия" спрямо Техеран.

Във връзка с израелско-палестинския конфликт Нафтали Бенет, привърженик на твърдия курс, обявявал се преди за анексия на част от окупирания Западен бряг, подчерта, че "не става дума за териториален конфликт". Според него трябва "да припомним на света, че враговете (на Израел) все още не признават съществуването на еврейска държава".

Снимка: AP/БТА

Досегашният премиер на Израел Бенямин Нетаняху заяви днес пред парламента, че ще остане в политиката - в опозиция, след като новата коалиция поеме държавното управление, и дори че "скоро" той самият ще дойде отново на власт.

"Щом съдбата ни е да бъдем в опозиция, ще го направим с гордо вдигната глава, ще свалим това лошо правителство и ще се завърнем, за да управляваме посвоему (. . .) Скоро ще се завърнем", каза Нетаняху на изслушване в Кнесета преди вота на доверие за новия кабинет.

Снимка: AP/БТА

"Бенет и неговите приятели са фалшива десница и населението го знае много добре", каза Нетаняху. Той възхвали успехите на своето правителство, по-специално споразуменията за нормализиране на отношенията с някои арабски страни, и "операциите в чужбина", включително тази през 2018 г., дала според него на еврейската държава възможност да сложи ръка на иранските ядрени архиви.

"Днес обаче Иран празнува (идването на новата коалиция, бел. АФП), защото те разбраха, че има вече слабо правителство" в Израел, добави Нетаняху.

Нетаняху остава лидер на партията Ликуд и на опозицията.

Срещу него продължават дела за подкупи, измама и злоупотреба с доверие- обвинения, които отрича. Нетаняху определи новата коалиция като опасна и се зарече да я свали много бързо.

През март, след четвърти парламентарни избори за две години, партията Ликуд на Нетаняху излезе като най-голяма партия, но без достатъчна подкрепа за съставяне на кабинет. Като лидер на втората политическа сила, Яир Лапид успя да състави осемпартийна коалиция с парламентарно мнозинство от едва един глас.

 

Израелците празнуват полагането на клетва на новото правителство в Йерусалим

Снимка: БТА

Израелците празнуват полагането на клетва на новото правителство в Йерусалим

Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави новия премиер на Израел Нафтали Бенет.

"Германия и Израел са свързани от уникално приятелство, което искаме да укрепим допълнително. Имайки предвид това, очаквам да работим в тясно сътрудничество с вас", заяви Меркел в послание, адресирано до Бенет и споделено от нейния говорител Улрике Демер в Tуитър.