Предстои промяна в ръководството на Федералната служба за оборудване, информационни технологии и поддръжка на германския Бундесвер (BAAINBw): ръководителката Габриеле Корб ще бъде заменена от досегашния й заместник Анет Леник-Емден, пише "Шпигел", позовавайки се на Ройтерс, като допълва, че информацията е била потвърдена.

Корб оглавява службата от май 2018 г. Преди това тя е била заместник-началник на авиационната служба на Бундесвера.

BAAINBw е на подчинение на Министерството на отбраната. Основната му задача е да оборудва Бундесвера с ефективно и безопасно оборудване. Предисторията на промяната са продължаващите критики към службата, в която работят повече от 6000 души. Според критиката процедурите за закупуване на нови оръжия и друго оборудване не са ефективни и отнемат твърде много време.

С оглед на многобройните военни доставки за Украйна и недостатъците от предишни години, войските се нуждаят от бързи доставки. Трудността за това се доказва от факта, че договорите за закупуване на нови системи за противовъздушна отбрана Skyranger не могат да бъдат подписани преди следващата година, тъй като службата за обществени поръчки не може да го направи по-рано. Освен това неотдавнашният доклад на Ева Хьогл, отговорник по въпросите на въоръжените сили, показа, че някои от военните не разполагат с екипировка от първа необходимост, като например подходящо облекло, съобразено с метеорологичните условия.

Смяната на ръководството на BAAINBw не е пълна изненада. Министърът на отбраната Борис Писториус (SPD) вече беше заявил в интервю за "Шпигел" по въпроса за снабдяването малко след встъпването си в длъжност в средата на януари, че става въпрос за "процедури, структури, скорост и методи, които просто вече не отговарят на времето след руската инвазия в Украйна. Това е мястото, на което отиваме сега", припомня изданието.

Той обаче все още не е коментирал конкретни кадрови въпроси, но заяви, че иска да разгледа процесите и след това, след задълбочено обмисляне, да реши дали и какви промени може да се наложи да бъдат направени. Очевидно вече е взел това решение, пише още "Шпигел".

Сега Писториус е поканил заместник-началника на Корб Леник-Емден на среща в сряда. Според съобщенията тя ще бъде наследник на Корб, което предизвиква главоблъсканици в службата за обществени поръчки и в министерството. "Тя изобщо не може да се справи", казва един от служителите в интервю за Business Insider. В Кобленц се говори също, че самата тя, поне в миналото, дори не е била сигурна дали иска добре платената работа (основна заплата: 12 425 евро).