Осемнайсетте бойни танка "Леопард 2", обещани от Германия за подпомагане на Украйна във войната ѝ с Русия, са били предадени на украинската граница, съобщи източник на Ройтерс от сферата на сигурността. По този начин той потвърди публикация от по-рано днес на сп. "Шпигел", предаде БТА.

Освен 18-те танка Киев е получил от Берлин и около 40 бойни машини на пехотата "Мардер", както и две бронирани ремонтно-евакуационни машини на пехотата, съобщи още източникът на Ройтерс.

През януари Германия се съгласи да предостави на Украйна танковете "Леопард", които са смятани за едни от най-добрите в западния арсенал. С решението бяха преодолени опасенията, които съществуваха преди това от предоставянето на Киев на подобна тежка техника, която според Украйна е от изключително важно значение за отблъскване на руската инвазия. Москва определи стъпката като опасна провокация.

Германия в продължение на няколко седмици обучаваше на полигоните в Мюнстер и Берген в Северна Германия украинските екипажи и военнослужещи, които ще обслужват танковете и машините "Мардер".

Освен споменатата бронирана техника от Берлин Украйна е получила и три танка "Леопард", дарени от Португалия, добави източникът от сферата на сигурността. Преди това Полша изпрати на Украйна танкове Т-72, а Великобритания предостави на Варшава танкове "Чалънджър 2".

Германският танк "Леопард 2" се произвежда серийно от 1978 година и досега на няколко пъти е бил осъвременяван. Бундесверът планира да го подмени с друг основен боен танк чак през 2030 година. Заради търсенето му в чужбина съществуват различни модификации, напаснати към изискванията на купувачите. "Леопард 2" се произвежда по лиценз също и извън Германия, а редица натовски държави имат в бойните си арсенали танкове "Леопард 2". Основното предназначение на бойния танк е да отблъсква бронираните машини на противника. Германският "Леопард 2" разполага с едно 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, произведено от фирмата "Райнметал". С него той може да поразява подвижни цели. С допълнително оборудване танкът може да преодолява водни препятствия, дълбоки до четири метра, и да осигури до 48 часа пълна защита на екипажа срещу ядрено, биологично или химическо оръжие. Бойната машина тежи 60 тона, има мощност от 1500 конски сили и развива над 60 километра в час. В Афганистан датски и канадски бойни части дадоха много висока оценка на германския танк - най-вече заради това, че той осигурява надеждна защита на екипажа срещу нападения.