Колекция от 25 суперколи, конфискувани от вицепрезидента на Екваториална Гвинея в рамките на швейцарско разследване за пране на пари, бяха продадени за близо 27 милиона швейцарски франка (27 милиона долара) на търг на аукционна къща "Бонъмс" в неделя, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Бяло Ламборгини Венено Родстер (Lamborghini Veneno Roadster), произведено през 2014 г., бе продадено за 8,28 милиона франка, включително комисионата, което бе с 50 процента над предварителната оценка.

Снимка: AP/БТА

Завеждащият отдел "Моторни превозни средства" на "Бонъмс"- Джеймс Найт, заяви в началото на наддаването, че ламборгинито е най-редкият автомобил в колекцията. По думите му то е сред само деветте произведени от Ламборгини за 50-ата годишнина на компанията. Купувачът остана анонимен.

През февруари швейцарски прокурори приключиха разследване срещу Теодоро Нгуема Обианг за пране на пари и присвояване на държавни средства със споразумение да продадат автомобилите и да финансират социални програми в западноафриканската държава.

Снимка: AP/БТА

Известен като Теодорин, вицепрезидентът на Екваториална Гвинея е син на президента Теодоро Обианг Нгуема Мбасого, който управлява страната от 40 години. Правозащитни групи определят неговото управление като едно от най-корумпираните в света, отбелязва агенцията.

Според изчисления на Ройтерс от проведения търг, включващи ДДС и 15-процентната комисиона, колекцията от автомобили е продадена за 26,93 милиона франка.

Астън Мартин Уан-77 (Aston Martin One-77), описан от Джеймс Найт като "абсолютна ракета", бе продаден за 1,55 милиона франка.

Снимка: AP/БТА

Черен Кьонигсег Уан-1 (Koenigsegg One-1) от 2015 г. бе продаден за 4,6 милиона франка.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Участник в търга заяви за Ройтерс, че агент на колекционер от Дубай е купил няколко от суперколите.

Сив брониран Ролс-Ройс Силвър Спур (Rolls Royce Silver Spur) от 1998 г., нуждаещ се от ремонт, бе продаден за 86 250 франка.

Астън Мартин Лагонда (Aston Martin Lagonda) от 1956 г., притежаван някога от Клод Нобс, създател и управител на прочутия джаз фестивал в Монтрьо, бе сред 50-те други коли, които се сдобиха с нови собственици. Ролинг Стоунс, Петула Кларк, Арета Франклин, Нина Симоне, Дейвид Боуи и Фреди Меркюри са се возили в този автомобил, се посочва в каталога за търга.

Тиери Амсалем - партньор и наследник на Клод Нобс, присъства на търга и купи бяло Бентли Азур кабриолет от 2007 г. за 112 125 франка.

"Като ново е, само на 843 мили. Ще го използваме, за да возим изпълнители", каза пред Ройтерс Амсалем, председател на фондацията "Клод Нобс".