Суданският премиер Абдала Хамдок оцеля днес при бомбен атентат в столицата Хартум. Това съобщи началникът на кабинета му Али Бахит, цитиран от Франс прес.

"Благодарение на Аллах никой не пострада", написа Бахит във Фейсбук.

Според осведомени източници на телевизия "Ал Арабия" в Хартум, цитирани от ТАСС, кола бомба, паркирана под автомобилна естакада, избухнала, когато края нея преминавал кортежът на премиера.

Снимка: AP/БТА

Впоследствие Хамдок написа в Туитър, че е "в безопасност и в добро състояние". Той помести в профила си и своя снимка как седи усмихнат на голямо бюро, а зад него на телевизор тече репортаж, че е оцелял, допълни АП.

В краткото си изявление в социалната мрежа Хамдок изразява увереност, че случилото се "няма да застане на пътя на нашия преход, а напротив - допълнително ще задвижи колелото на промените в Судан".

Според суданската телевизия по време на бомбеното нападение, съпроводено от стрелба по кортежа му, Хамдок е пътувал към офиса си. Засега никой не е поел отговорност за покушението.

Снимка: AP/БТА

Абдала Хамдок оглави суданското правителство през август м. г., няколко месеца след военния преврат в страната, свалил президента Омар Башир след 30-годишно управление. Но суданските военни останаха фактическите ръководители на страната и засега не проявяват желание да предадат властта на цивилни, припомнят агенциите.