Президентите на Русия и Украйна се видяха за първи път на тържествата за 70-годишнина от десанта в Нормандия.

"По време на краткия разговор и Путин, и Порошенко се произнесоха за възможно най-бързо прекратяване на кръвопролитието в Югоизточна Украйна, както от страна на украинските въоръжени сили, така и от  привържениците на федерализацията", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от руските агенции.

По думите му била потвърдена "безалтернативността на урегулирането на ситуацията с мирни политически средства".

"Разговорът засегна политическите стъпки за деескалация на кризата, включително признаването от Русия на Порошенко за законно избран президент. Путин и Порошенко си стиснаха ръцете и се договориха, че през следващите дни ще бъдат обсъдени и подробности по примирието между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна", каза източник на Ройтерс.

Той добави, че двамата са обменили мнения за икономическите последици от противопоставянето между двете държави.

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко и руският президент Владимир Путин се споразумяха и за съвместни действия при закриването на участъци по границите в югоизточната част на страната, където бушува въоръжен конфликт между привърженици на независимостта и силите за сигурност в региона, контролирани от органите в Киев.

Френският президент и германският канцлер Ангела Меркел събраха Путин и Порошенко за 15-минутна среща преди официалния обяд в чест на участващите в тържествата световни лидери, посочиха източници от антуража на Оланд.

"Това беше нормален, сериозен разговор между двама лидери", заяви един от източниците, който добави, че срещата била подготвяна от няколко дни чрез контакти, но до последния момент била държана в тайна.

По-рано днес Меркел заяви на Владимир Путин в едночасова среща, че Русия носи "голяма отговорност" за постигане на мир в Украйна.

Президентът на САЩ Барак Обама и руският му колега Владимир Путин са разговаряли за кратко на тържествата по случай 70-годишнината на десанта на съюзниците в Нормандия, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на източник от канцеларията на Франсоа Оланд.

Служител на Белия дом потвърди, че е имало "неофициална" среща между Обама и Путин, продължила 10-15 минути.

По-късно и от Кремъл обявиха, че е имало кратка среща между двамата.