Президентът на Сърбия Александър Вучич във вторник ще бъде на официално посещение във Франция по покана на президента Еманюел Макрон, а по-късно в Брюксел под покровителството на Европейския съюз ще разговаря с президента на самопровъзгласилата се държава Косово Хашим Тачи, съобщава белградският вестник "Политика", цитирани от БТА.

Изданието отбелязва, че срещата с Макрон идва в много предизвикателен момент за Сърбия, имайки предвид натиска на Запада косовският проблем да се реши окончателно, може би до края на тази година.

Един ден след посещението си в Париж Вучич ще отиде в Брюксел, където ще се състои нов кръг от брюкселския диалог. Федерика Могерини потвърди вчера, че ще бъде домакин на нова среща в контекста на диалога между Белград и Прищина, пише "Политика".

Вестникът отбелязва, че днес би трябвало да има среща в рамките на техническия диалог между Белград и Прищина, но тя няма да се състои, тъй като сръбската делегация няма да участва в разговорите за енергетиката.

Весник "Данас" съобщава, че сръбският президент Александър Вучич е изпратил поздравления на Франция, Хърватия и Белгия по повод представянето им на световното първенство по футбол в Русия.

"Спечелването на Мондиала представлява най-голям успех за всеки национален отбор, а Вашият със своята игра и жертвоготовност показа, че тази година е най-добрият", написал Вучич в поздравлението си към френския президент Макрон.

Вучич изпратил също честитки на президента на Хърватия Колинда Грабар Китарович и на белгийския крал Филип и премиера на Белгия Шарл Мишел.