Пентагонът заяви, че вчерашният опит за отвличане на танкер в Аденския залив изглежда е дело на сомалийски пирати, а не на йеменските бунтовници хуси, предаде Ройтерс.

Сред екипажа на кораба, който беше освободен от американските ВМС, има и българи.

Разследването по случая продължава, но има "първоначални индикации", че петимата похитители са сомалийци, каза бригаден генерал Патрик Райдър.

"Ясно е, че става въпрос за инцидент с пирати", допълни говорителят на американското военно ведомство.

ВМС на САЩ вчера се отзоваха на сигнал за бедствие от търговския танкер "Сентрал парк", който беше превзет от въоръжени лица, припомня Ройтерс. Нападателите бяха отведени на борда на американския военен кораб "Мейсън". "Сентръл парк" и неговият екипаж са в безопасност.

Именно американски военен кораб отговори на сигнала за бедствие на превзетия край бреговете на Йемен танкер "Сентрал парк" и в момента корабът и екипажът муса извън опасност, съобщиха по-рано американски служители, цитирани от Ройтерс и БТА.

Засега те отказват да разкрият подробности за това как нападателите са напуснали кораба и кои са.

Един от служителите, пожелал да остане анонимен, каза, че американският ескадрен миноносец "Мейсън" е отговорил на сигнала за бедствие на танкера и сега той е освободен.

Инцидентът е последният от поредицата атаки в региона на Близкия изток, откакто на 7 октомври започна войната между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас".

Случаят идва след превземането миналата седмица от йеменските хуси на свързан с Израел товарен кораб в южната част на Червено море и затова се предполагаше, че новата атака, с цел превземане на плавателния съд, също е дело на хусите.