Смарт гривна на ръката, свързана с телефона, е предполагаемата причина за смъртта на ударения от мълния треньор на футболен клуб "Хебър" (Пазарджик) Иван Ранчев. Според информацията на стадиона е имало два гръмоотвода.

Валеше силен дъжд, но гръмотевиците не бяха близо и първата удари Иван. Това разказа пред bTV Георги Новаков, един от очевидците на инцидента.

41-годишният мъж е участвал като футболист в приятелската среща между отборите на Лесичово и Черногорово. Леко пострадали са още трима футболисти. Съотборници са направили опит да реанимират покосения треньор, но безуспешно. Спешната помощ само е констатирала смъртта му.

Въпреки че било облачно, гръмотевичната буря е изненадала футболистите в началото на срещата и не успели да напуснат терена.

"Беше началото между 5-а и 10-а минута, аз имах един проблем, и му казах, че не мога да продължа. Той ми каза: "Излез да починеш". Тръгнах да излизам аз и... не знам дали имаше и минута... тъкмо тръгнах да излизам, обърнах се, гръмна много силно, аз даже мислех, че някъде при мене гръмна", спомня си Стоян Иванов, съотборник на загиналия.

"Такива срещи се организират всеки уикенд, имало е и други двубои, които са се играли на дъжд. Никой не е предполагал, че може да се случи нещо подобно", коментира Йордан Чолов, треньор от школата на ФК "Хебър" и близък приятел на Иван Ранчев.

Според него това, което я привлякло мълнията, е била смарт гривната на ръката на треньора, свързана с телефона му.

"Усетих вълна, но нямам поражения. Имах високо кръвно и главоболие, но нищо по-сериозно", разказва друг от играчите пред NOVA.

"Всички момчета се изправиха, но Иван остана да лежи на земята. Опитахме се да му помогнем със сърдечен масаж", разказват футболистите.

Според климатолога Георги Рачев най-застрашените от поразяване от мълния са футболисти и голфъри, тъй като човекът на терена е механизмът за прескачане на мълнията.

"Или гръмотевичната защита на стадиона не е сработила, или не е направена като хората и трябва да се обследва", смята експертът по мълниезащита инж. Радослав Калчев.

"Инцидентът е възникнал в 18:35 ч и на 16-17 секунда на следващата минута пада мълнията със сила 16 кило ампера. Тя се разделя на три части, като първата поразява човека на стадиона, втората пада на 300 метра по-далеч от мястото, а третата е на около километър от мястото", обясни Калчев пред bTV.

Според него мократа настилка определено е спомогнала за инцидента.

"Това е природно явление, което възниква на около 20 км над земята. На повърхността има много лидери и кой точно ще си избере мълнията - няма как да предвидим", категоричен е Калчев.