Конгресът на германския Християндемократически съюз (ХДС) бе открит днес в Хамбург, съобщиха световните агенции. Делегатите посрещнаха с бурни овации канцлера Ангела Меркел, която даде официален старт на проявата, предавана пряко по водещите германски телевизии.

По време на двудневния конгрес делегатите ще гласуват за нов лидер на партията, след като Меркел реши да се оттегли от поста. Това е краят на една ера - тя беше начело на ХДС 18 години. Единствено канцлерът Хелмут Кол носи тази отговорност по-дълго. "Каква раздяла!", коментира "Билд".

Снимка: AP/БТА

Меркел заяви преди началото на конгреса, че се надява партията й да излезе "заредена, мотивирана и обединена" след вота, с който ще бъде избран неин приемник, предаде ДПА.

Тя започна речта си с анекдот и сподели, че винаги много трудно е избирала мотото за партийните дни. Най-често това се случвало в последния момент и по този начин подлудявала колегите си. Тя благодари на всички спътници и членове на ХДС.

Снимка: AP/БТА

"За мен беше голяма радост и чест. Не съм се родила канцлер и председател на партията. Време е за отваряне на нова страница", каза Меркел.

В последната си реч като лидер на ХДС германският канцлер изтъкна балансирания бюджет, края на задължителната военна служба и управлението на бежанската криза като основните постижения на партията под нейното ръководство. Пред 1001 делегати тя припомни, че е поела лидерския пост през 2000 г., когато партията бе в дълбока криза. Но "запазихме хладнокръвие" и "показахме на всички", че можем да се възстановим, допълни тя.

"В тези трудни времена не бива да забравяме християндемократическите ни ценности", призова канцлерът.

И припомни успехите на християндемократите на регионални избори и обърна особено внимание на победата на ХДС в провинция Саар през 2017 година.

Речта на Меркел продължи половин час, а след края й присъстващите в залата се изправиха на крака и ръкопляскаха в продължение на десетина минути. Някои от делегатите пък издигнаха плакати, на които пишеше "Благодаря, шефке!".

Снимка: AP/БТА

Освен това Меркел получи диригентска палка като прощален подарък от съпартийците си. Той й бе връчен от премиера на провинция Хесен Фолкер Буфие. Палката е използвана от диригента Кент Нагано по време на специалния концерт за държавните и правителствените ръководители на срещата на върха на Г-20, която се проведе през юли миналата година в Хамбург. Концертът беше във Филхармонията на Елба.

Снимка: AP/БТА

"Работата на председател на партия по много неща може да се сравни с тази на диригента", отбеляза Буфие.

По думите му партийният лидер трябва да управлява огромен, разнообразен по своя състав оркестър (партията) и така да организира представлението, че публиката (избирателите) да изпадне във възторг. В придружаващо подаръка послание Нагано заявява, че Меркел е "най-важния диригент на световната политика".

Непосредствено преди конгреса бе оповестено допитване на обществената телевизия ARD, според което с четири пункта се увеличава подкрепата за германския консервативен блок, а с три - намалява подкрепата за "зелените".