Владимир Шаманов, председател на комисията по отбрана към Държавната дума, долната камара на руския парламент, заяви, че страната води пряк диалог със Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ.
Русия поддържа контакт и с НАТО чрез Турция, каза още Шаманов.

Русия не е привърженик на "туитъровата дипломация", обяви по-рано през деня говорителят на Кремъл, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп използва социалната мрежа, за да уведоми Москва за предстоящи американски военни действия срещу Сирия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Ние не сме участници в "туитърова дипломация". Ние сме привърженици на сериозни подходи", каза говорителят Дмитрий Песков.

"Продължаваме да смятаме, че е важно да не се правят стъпки, които могат да навредят на и без това крехката ситуация в Сирия", отбеляза той.

"Продължаваме да сме убедени, че предлогът за използването на химически оръжия в сирийския град Дума е измислен и не може да бъде използван като предлог за някакви силови действия", каза още Песков.

По-рано днес световните агенции съобщиха, че Тръмп е написал в "Туитър": "Русия, приготви се", като е предупредил, че ракетите "ще дойдат" в Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака срещу цивилни, извършена от режима в Дамаск през уикенда.

Американският министър на отбраната Джеймс Матис междувременно обяви, че е готов да представи на президента Доналд Тръмп военни опции за Сирия.
В същото време Матис даде да се разбере, че Съединените щати все още правят оценка на информациите за предполагаема атака с химическо оръжие в сирийския град Дума в събота.

Шефът на Пентагона е обявил готовността на въоръжените сили на САЩ да предприемат военни действия срещу Сирия, но е проявил предпазливост що се отнася до това колко сигурна е вината на сирийския режим за предполагаемата химическа атака.