Изявлението на руския държавен глава бе направено в рамките на тържествена церемония по представяне на акредитивните писма на чуждестранни посланици.

Путин също така заяви, че Москва се ангажира с конструктивен диалог с чуждестранни партньори.

Изказването на руския президент идва на фона на конфронтация между Изтока и Запада, засилена през последните седмици след като отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, станало причина за вълна от реципрочни експулсирания на дипломати, както и от предполагаемата химическата атака в Сирия, за която западните държави обвиняват подкрепяния от Москва режим на президента Башар ал Асад.

Сирийски правителствени войски изнасят оборудване от главните летища и военновъздушни бази в очакване на атака от Съединените щати, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от агенция Ройтерс.

Сирия междувременно осъди като безразсъдна ескалация заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп да нанесе въздушни удари по нейна територия, предаде  държавната информационна агенция САНА.

"Не сме изненадани от тази безразсъдна ескалация, идваща от режим като този в САЩ, който спонсорираше и продължава да спонсорира тероризма в Сирия", каза източник от сирийското министерство на външните работи, цитиран от САНА.

Той заяви още, че "не е изненада, че американският режим, който служеше като въздушна сила на (групировката) "Ислямска държава", подкрепя терористите в Източна Гута и спонсорира техните измислици и лъжи, за да бъдат използвани като претекст за атака срещу Сирия".

Тръмп предупреди Русия, която е съюзник на Башар Асад, че по сирийска територия ще бъдат изстреляни ракети след предполагаемата химическа атака, приписвана на сирийския режим, в бунтовническия град Дума, предаде Франс прес.

Отношенията между САЩ и Русия "днес са по-лоши от всякога, дори и по време на Студената война", написа Тръмп в Туитър. Москва се закани да унищожи всички ракети, изстреляни по Сирия, и предупреди, че всеки акт, който би дестабилизирал вече много крехката ситуация в региона", "ще има тежки последици".