Китайският президент Си Цзинпин каза днес на Общото събрание на ООН, че Пекин "няма намерение да води нито Студена война, нито гореща война с която и да било страна", предаде Ройтерс.

"Ще продължим да изглаждаме различията и да уреждаме споровете с другите чрез диалог и преговори", каза Си в предварително записано изявление на форума на световните лидери, който тази година се провежда виртуално заради пандемията от коронавирус.

Отдавна назряващите напрежения между САЩ и Китай стигнаха връх заради коронавируса. Той се появи в Китай миналата година и Вашингтон обвинява Пекин в непрозрачни действия, които са допринесли за разпространението на заразата. Китай отрича твърденията на САЩ.

"Изправени пред вируса, трябва да укрепим солидарността и да го преодолеем заедно. Трябва да следваме науката и да дадем водеща роля на Световната здравна организация", каза Си.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обаче обяви планове САЩ да напусне СЗО и нарече базираната в Женева агенция на ООН "марионетка на Китай".

Си говори в речта си и по темата за климата. Той каза, че страната му ще достигне пик в емисиите на въглероден диоксид преди 2030 г. и ще постигне въглеродна неутралност преди 2060 г.

Той даде сигнал, че Китай ще изпълни ангажиментите си, поети в Парижкото споразумение за климата, и призова всички страни да търсят екологични механизми за възстановяване на световната икономика в епохата след Ковид-19.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ООН трябва да държи Китай отговорен за пандемията от коронавирус, отнела живота на около 200 000 американци и близо 1 милион души по целия свят, предаде Асошиейтед прес.

"В началото на разпространението на вируса Китай забрани вътрешните полети, но разреши на самолетите да напускат Китай и да инфектират света", каза стопанинът на Белия дом във видео, излъчено на Общото събрание на ООН, предаде Франс прес.

"Китайското правителство и Световната здравна организация, която е почти напълно контролирана от Китай, изказаха невярното твърдение, че не съществува доказателство за предаване на вируса от човек на човек", добави той.

"Ще разпространим ваксина, ще победим вируса, ще сложим край на пандемията и ще влезем в нова невиждана епоха на благоденствие, сътрудничество и мир", каза още президентът.

Тръмп използва речта си, за да приветства сключени неотдавна международни споразумения, на които САЩ станаха посредници - едно между Косово и Сърбия и още едно между Обединените арабски емирства, Бахрейн и Израел, с които "изпълнихме съдбата си на миротворци".

В същото време руският президент Владимир Путин похвали разработената от неговата страна ваксина срещу коронавируса, предаде Франс прес.

"Ние сме абсолютно отворени и решени на партньорство", заяви Путин във видео, излъчено на форума.

"Готови сме да обменим опит и да взаимодействаме с всички държави и международни структури, включително за доставки в други страни на руската ваксина, която е доказано надеждна, сигурна и ефикасна", допълни той.

"Русия е убедена, че е необходими да използваме целия капацитет на световната фармацевтична индустрия, за да предоставим безплатен достъп до ваксинация на гражданите на всички държави в предвидимо бъдеще", подчерта президентът.

Русия обяви в началото на август, че е разработила "първата" ваксина срещу новия коронавирус. Тя обаче е гледана с недоверие от някои страни, тъй като в момента на обявяването на откриването й още не бе започнал третият етап от клиничните проучвания за ефикасността и безопасността й, отбеляза АФП.

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък предложи да бъде организирана регионална конференция на всички страни с излаз на Средиземно море с участието и на кипърските турци, която да се занимае с напрежението около морските граници и проучванията за въглеводороди в района, предаде Ройтерс.

Във видеопослание пред Общото събрание на ООН Ердоган заяви, че Турция предпочита разногласията да бъдат разрешавани "честно и по подходящ начин" чрез преговори, но добави, че "безсмислените" усилия да бъде изключена Турция от плановете в Източното Средиземноморие няма да успеят.

"Бих искал да повторя нашия призив за установяване на диалог и сътрудничество със средиземноморските държави", добави Ердоган. "Затова ние предлагаме да бъде проведена регионална конференция, където да бъдат разгледани правата и интересите на всички крайбрежни страни, и на която да присъстват също кипърските турци", заяви още турският президент.

Ердоган отново изложи тезата си, че "светът е по-голям от пет", която по думите му се е потвърдила за пореден път по време на пандемията от коронавирус. Според Ердоган Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде преструктуриран и превърнат в по-ефективен, демократичен и прозрачен орган, предаде Анадолската агенция.

Президентът заяви още, че Турция се застъпва за разрешаване на въпросите около иранската ядрена програма чрез дипломация и диалог и в съответствие с международното право.

По думите му също така решение на сирийската криза е невъзможно без възприемането на еднаква и принципна позиция спрямо всички терористични групировки.