Председателят на Общото събрание на ООН, турчинът Волкан Бозкър, прекъсна Срещата на върха, посветена на 75-годишнина от създаването на международната организация, предаде Франс прес. Тя се провеждаше вчера в навечерието на общополитическите дебати на годишната сесия на Общото събрание на ООН. Дебатите започват днес и продължават седмица.

На срещата на върха по повод годишнината речите на лидери на 180 страни бяха записани предварително, тъй като форумът прочиташе във виртуален формат заради коронавирусната пандемия. Речите трябваше да са по 3 минути всяка, но времето напредна и не можаха да бъдат излъчени речите на 55 лидери. Засега се знае, че срещата на върха ще продължи, за да бъдат излъчени и речите на останалите лидери, но вероятно това ще стане едва в сряда на идната седмица. Причината за това прекъсване бе, че много малко от лидерите, записали предварително речите си, се придържаха към правилото от 3 минути и така се стигна до значително закъснение в програмата на юбилейното събитие.

Все пак от видеоформата на срещата имаше и нещо положително - лидерите на различни страни имаха възможност да подходят творчески при произнасяне на речите си.

Така например лидерът на Южен Судан прочете речта си с шапка с голяма периферия и разноцветни гривни, президентът на Кирибати бе сложил на главата си венец от цветя, лидерът на Самоа се беше закичил с екзотичните плодове на дървото пандан, а представителят на Бутан носеше традиционна национална одежда с червено-жълтите тонове на националния флаг. Венецуелският президент Николас Мадуро говори на фона на портрет на Симон Боливар, а президентът на Афганистан - на фона на традиционен афганистански килим. Лидерите на някои страни избраха да запишат посланието си на фона на прочути сгради, като операта в Сидни или президентския дворец в Колумбия, или на фона на природни картини. Президентът на Фиджи беше събрал около себе си ентусиазирана тълпа от поддръжници, която бурно приветстваше речта му, а президентът на Коста Рика беше записал речта си, носейки маска заради коронавирусната пандемия.

На юбилейната среща, прекъсната заради недостиг на време, все пак бе приета декларация, в която се отправя призив за глобално единство и се подчертава, че нуждата от това сплотяване е по-голяма от когато и да е било, предаде Асошиейтед прес.

В декларацията ООН е похвалена като единствената глобална организация, която успява да обедини страните и да даде надежда на толкова много хора за един по-добър свят и да им осигури бъдещето, което те искат.

В документа се припомнят както успехите, така и провалите на ООН. Подчертава се, че дори във време на голямо напрежение, ООН е насърчавал деколонизацията, свободата, развитието, човешките права и справедливостта и е работил за изкореняване на заболяванията. ООН е помогнал и за успокояването на десетки конфликти, спасил е стотици хиляди човешки животи чрез хуманитарни акции и е осигурил на милиони деца образованието, което те заслужават, се казва още в документа. Но за голямо разочарование в света има все по-нарастващо неравенство, бедност, глад, въоръжени конфликти, тероризъм, несигурност, климатични промени и пандемии. Най-бедните и най-малко развити страни изостават, деколонизацията не е пълна, а хората са принудени да предприемат опасни пътувания в търсене на убежище, се отчита също така в документа.