Шейсет и пет гогодишният японски националист и прагматик Шиндзо Абе неотдавна постави абсолютен рекорд за политическо дълголетие като министър-председател на Япония. Той преживя безброй скандали, преди да бъде застигнат от влошено здравословно състояние, отбелязва Франс прес.

Японският премиер Абе потвърди днес на пресконференция в Токио, че подава оставка от поста по здравни причини.

След неуспешния си първи престой във властта през 2006-2007 г., съкратен заради скандали и хронично чревно възпаление (язвен колит), Абе се върна начело в края на 2012 г. и оттогава не бе напускал премиерския пост.

Първоначално японският премиер възнамеряваше да остане на поста до края на своя трети и последен мандат като председател на Либерално-демократическата партия (ЛДП) през септември 2021 г.

Абе стана известен в чужбина с икономическата си политика, наречена "Абеномика", която започна да осъществява от края на 2012 г. Тя съчетава количествени облекчения, масивни фискални стимули и структурни реформи.

Въпреки това, поради липсата на наистина амбициозни реформи, програмата постигна само частични успехи, които впоследствие до голяма степен останаха в сянката на икономическата криза, свързана с пандемията от коронавируса.

Като "популист" Абе не положи достатъчно усилия за "болезнени" реформи и това е една от основните причини за неговото дълголетие във властта, смята икономистът Масамиши Адаши от банка Ю Би Ес интервюиран от АФП.

Главната цел на този наследник на голямо семейство консервативни политици беше да ревизира пацифистката японска конституция от 1947 г., която е написана от американските окупатори и така и не е променяна впоследствие.

Изградил част от своята репутация с непоколебимостта си по отношение на Северна Корея, Абе искаше да остане в историята като човека, възродил японската национална армия на мястото на сегашните Сили за самоотбрана, макар конституцията да постановява, че Япония се е отказала завинаги от воденето на война.

Той се обявяваше и за една отърсила се от бремето на миналото Япония, като отказваше да носи тежестта на разкаянието за беззаконията на японската армия в Китай и на Корейския полуостров през първата половина на 20-и век.

Абе обаче се въздържа да отиде повторно в шинтоисткия храм Ясукуни в Токио, свещено място за японския национализъм, след първото си посещение там в края на 2013 г., възмутило Пекин, Сеул и Вашингтон.

Отношенията на Токио със Сеул се влошиха значително през последните две години на фона на исторически спорове, докато тези с Пекин се подобриха, но остават мъчителни.

Абе се приспособяваше към всеки нов президент в САЩ, като от четири години се старае да демонстрира разбирателството си с Доналд Тръмп, с когото споделят страст към голфа. Това е стратегия, която дава смесени резултати, усложнени от непредсказуемостта на американския милиардер републиканец, отбелязва Франс прес.

Шиндзо Абе внимаваше много и да не обиди руския президент Владимир Путин, надявайки се да уреди спора за Южните Курилски острови (наричани от японците Северни територии). Те са анексирани от СССР в края на Втората световна война и така и не са върнати на Япония.

Абе се опита да направи впечатление и на международната сцена, като например пое посредническа роля между Иран и САЩ. Той също така бе застъпник на свободната търговия.

Измъчван от скандали, свързани с негови близки, Абе често се възползваше от външни фактори като изстрелването на севернокорейски ракети, както и природни бедствия, за да отклони вниманието и да може да се представи като необходим лидер във време на несгоди.

Той се възползва и от липсата на сериозен съперник в редиците на ЛДП, както и от слабостта на опозицията, която така и не се е възстановила от катастрофалното си пребиваване във властта през 2009-2012 г.

От началото на пандемията обаче популярността на Абе рязко намаля, тъй като действията му бяха сметнати за твърде бавни и объркани.

Скъпото и неефективно негово начинание да изпрати по две предпазни маски на всяко домакинство стана обект на много подигравки. Присмех предизвика и непохватно направен видеоклип, на който Абе е показан да седи в своя хол, за да бъдат убедени японците също да си стоят у дома.

Японският премиер дълго време не се отказа от надеждата летните олимпийски игри в Токио да се проведат тази година по план, като това трябваше да бъде кулминацията на неговия мандат. В крайна сметка олимпиадата беше отложена с една година заради пандемията, като за момента не е сигурно дали тя изобщо ще се състои.