Японският премиер Шиндзо Абе потвърди, че подава оставка от поста поради влошаване на здравословното си състояние. Министър-председателят направи това изявление на пресконференция в Токио, предаде ТАСС.

"За един политик най-важното е да демонстрира резултат. За този резултат съм полагал всички усилия през тези 7 години и 8 месеца. Един политик не може да допусне грешки заради това, че здравето му не е в оптимално състояние. Отказвам се от пълномощията на министър-председател", заяви той.

Абе уведоми за намерението си на ръководството на своята Либерално-демократическа партия (ЛДП), както и по-малкия партньор от управляващана коалиция - партията "Нова Комейто".

Влошаването на здравословното състояние на японския премиер се дължи на обостряне на улцерозния (язвен) колит, от който той страда. "Язвеният колит отново се обостри и ми е нужно известно време, за да премина лечение", каза Абе на заседание на ръководството на ЛДП.

През 2007 г. той пак имаше проблеми с това заболяване и подаде оставка. Така първият премиерския мандат на Абе продължи само една година.

В изказването си днес японският министър-председател каза, че не е искал да подава оставка и да създава проблеми, но неговото здраве не му позволява да продължи да изпълнява задълженията си, тъй като има риск от по-нататъшно влошаване на състоянието му.

Новината за оставката на Шиндзо Абе изненада мнозина - както в собствената му партия, така и на финансовите пазари - поради което японските ценни книжа поевтиняха.

Според японската национална информационна агенция Киодо Абе не възнамерява да назначи временен премиер и планира да остане на поста, докато ЛДП не представи кандидатура за нов министър-председател.

Очаква се изборите за председател на управляващата партия, който автоматично ще стане премиер, да се състоят другия месец. Мандатът на Абе начело на ЛДП изтичаше през септември догодина.