Властите на Северна Корея изпратиха до Русия искане за хуманитарна помощ в размер на 50 милиона тона пшеница. Шефът на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов съобщи, че Пхенян мотивира тази молба с трудната ситуация с храните в страната поради стихийните бедствия през 2018 г., пише "Московский комсомолец", цитиран от БТА.

По думите на Косачов, в момента руските ведомства проучват възможностите за доставки на зърно в помощ на КНДР.

Сенаторът отбеляза, че Русия продължава да подпомага Северна Корея. През последните години по негова оценка помощта на Москва по линия на ООН е достигнала 8 милиарда рубли.

На среща с посланика на Северна Корея в Русия Ким Йон-джун Косачов посочи като пречка за развитието на търговските отношения между двете страни санкциите, наложени на Северна Корея.

В средата на януари японски медии съобщиха, че заради международните санкции в КНДР значително са поскъпнали храните. Бегълци от Северна Корея твърдят, че само за няколко месеца миналата година цената на царевицата - основна храна за голяма част от населението, е нараснала 1,7 пъти, а пшеничното брашно - 1,4 пъти.

Според доклад на ООН от декември м. г., тази година Северна Корея ще има нужда от хуманитарна помощ за над 111 милиона долара, добавя "Московский комсомолец".

Междувременно вчера Южна Корея съобщи, че представители на САЩ и на Северна Корея ще се срещнат този месец във все още неопределена азиатска страна преди срещата на американския и севернокорейския лидер във Виетнам по-късно този месец, предаде Асошиейтед прес.

Специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Стивън Бигън посети Пхенян миналата седмица, за да уточни подробностите по срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Говорител от офиса на южнокорейския президент каза днес, че САЩ и Северна Корея са използвали посещението на Бигън като възможност да обяснят какви конкретни стъпки иска всяка страна.

Говорителят посочи, че през следващата седмицата ще има среща в трета азиатска страна между САЩ и Северна Корея преди срещата на върха.