Франс прес.отбелязва, че Тилърсън е бил принуден да потвърди публично подкрепата си за Тръмп, за да предотврати поредната криза в неговата администрация.

"Никога не съм възнамерявал да напусна (моя пост)", заяви той в набързо организирана реч в Държавния департамент.

Рекс Тилърсън нарекъл президента Тръмп ”дебил” >>


По-рано телевизия Ен Би Си обяви, че Тилърсън нарекъл Тръмп "дебил" и заплашил да подаде оставка след бурна среща в Пентагона това лято заради дълбоки разногласия с президента. Според американската медия, която се позова на високопоставени представители на администрацията, вицепрезидентът Майк Пенс се срещнал с държавния секретар няколко дни по-късно, за да го призове да намали натиска, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Тилърсън определи твърденията на Ен Би Си като "много незначителни" и имащи за цел "само да разделят". "А аз няма да участвам в усилията за внасяне на разделение в тази администрация", подчерта той.

Впоследствие Държавният департамент опроверга официално информацията на Ен Би Си. Говорителката на американското външнополитическо ведомство обърна внимание, че Тилърсън и Тръмп са имали добър "телефонен разговор" след речта на държавния секретар.

След това президентът на САЩ каза, че има "пълно доверие в Рекс", и разкритикува "напълно фалшивата, изфабрикувана от Ен Би Си история".