Съд в Канада отхвърли вчера историческо споразумение, според което Отава трябваше да изплати 40 милиарда канадски долара за обезщетяване на деца от коренното население и семействата им, станали жертва на дискриминация от системата за защита на децата, така и за реформиране на самата система, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Споразумението, на стойност близо 29,5 милиарда евро, беше обявено миналата година. Целта му беше да бъде сложен край на дългогодишни съдебни спорове относно парите, отделяни от държавата за услуги за защита на деца от коренното население, т. нар. Първи нации, спрямо средствата, отделяни за останалите деца в страната.

Това беше най-значимото споразумение за обезщетяване в историята на Канада, отбелязва АФП.

Отхвърлянето му от Канадския съд за правата на човека разочарова много представители на Първите нации, заяви пред медиите в Отава министърката на службите за коренното население Пати Хайду.

Половината от сумата по споразумението трябваше да се използва за обезщетяване на децата от коренното население, които са били отделени от родителите си и настанени в институции на системата за закрила на децата, а останалата половина трябваше да бъде използвана за реформиране на тази система през следващите пет години.

Според някои лидери на Първите нации решението на съда само ще забави реформите и обезщетяването на близо 300 000 деца и семействата им.

Макар че представляват едва 8 на сто от децата под 14-годишна възраст в Канада, децата от коренните народи са повече от половината от настанените в системата за закрила на децата, според преброяването от 2016 г.

Длъжностни лица, позоваващи се на резюме на съдебното решение, съобщиха, че Канадският съд по правата на човека е преценил, че споразумението изключва някои деца и противоречи на негово решение от 2019 г.

В него се изискваше правителството да изплати обезщетение от 40 000 канадски долара на всяко от хилядите деца от Първите нации, отделени от родителите си и поставени под попечителството на системата за закрила на децата след 2006 г.

Обявяването на споразумението за обезщетяване стана след взимане под внимание на щетите, нанесени на инуитите, метисите и членове на Първите нации (дене, мохокс, оджибуей, кри и алгонкин).

От май 2021 г. насам бяха открити повече от 1000 необозначени гроба на терени на бивши католически пансиони за деца на коренните народи, изваждайки наяве мрачна глава от историята на Канада и нейната политика за принудителна асимилация, смятана от 2015 г. за "културен геноцид".

По време на посещението си в Канада през юли папа Франциск поиска "прошка за злините", извършени срещу коренното население на страната, припомня АФП.