В деня на ваксинацията срещу коронавирусна инфекция не трябва да се употребява алкохол, тъй като е възможно да се отслаби имунитетът и ефектът от ваксината. Това съобщава пред РИА Новости главният специалист по наркология на Министерството на здравеопазването на Руската федерация Евгений Брун.

"Смятам, че всяко лекарство, включително ваксината за коронавирус, не е съвместимо с алкохола, тъй като на първо място това е токсичен ефект, отслабване на имунитета и отслабване на ваксината", казва Брун.

Руското министерство на здравеопазването регистрира първата в света ваксина за предотвратяване на COVID-19, разработена от Националния изследователски център за епидемиология и микробиология в Гамалея в сътрудничество с Руския фонд за директни инвестиции.

Днес отново продължават световните реакции по повод гръмко обявената вчера новина от президента Владимир Путин, че Русия вече има ваксина срещу коронавирус.

Френският здравен министър Оливие Веран заяви, че Франция и европейците чакат големите лаборатории да разработят ваксина срещу новия коронавирус, след като руският президент Владимир Путин съобщи, че неговата страна вече е постигнала това, предаде Франс прес.

"Не е моя работа да давам доверието си на тази руска ваксина", каза кратко министърът по повод новината.

"Става дума за общоевропейски подход за работа с всички големи лаборатории, за да получим достъп до ваксина. Засега, доколкото съм запознат с публикуваните научни изследвания, чакаме големите лаборатории, за да разполагаме с ваксина. Надявам се тя да дойде възможно най-скоро. Някои ни говорят за есента, а други за първата половина на 2021 г.", каза Веран.

Съветничката в белия дом Келиан Конуей заяви, че Русия не е извършила нужното количество тестове на ваксината, предаде ДПА.

"Имаме шестима кандидати за ваксина, които са в трета фаза, последната фаза, фазата на тестовете. Съдейки по съобщенията от Русия, не изглежда те да са стигнали до тази фаза на клинични тестове с хора", заяви Конуей. Тя също така напомни изявление на специалиста на правителството на САЩ по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи, който изрази безпокойство дали Русия и Китай ще правят тестовете с хора по стандарти като тези на САЩ.

Изявеният турски специалист в областта на инфекциозните болести, проф. д-р Мехмет Джейхан, който е член на специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса, изрази съмнение в ефикасността на една такава ваксина.

По думите му не е възможно ваксина срещу епидемията от Ковид-19 да бъде произведена в рамките на 1-2 месеца.

"Не смятаме, че за толкова кратко време може да бъде произведена ваксина, която да предпази хората от коронавируса", заяви той пред журналисти във връзка с огласената от руския президент Владимир Путин новина за изнамирането на ваксината в Русия

"Руският президент казал, че дъщеря му е била ваксинирана. Това обаче не значи, че ваксината е изнамерена и че е може да се прилага върху хората. Твърди се, че клиничните изпитвания на руската ваксина още не са започнали, а също, че те ще се извършват в Обединените Арабски емирства", посочи турският учен.

Според проф.д-р Мехмет Джейхан Русия е доста по-назад от редица държави в разработването на ваксина срещу коронавируса.

"Към момента са разработени шест проекта за ваксина, във връзка с които започнаха изпитвания върху хората. Но Русия изглежда назад от този етап. Тези изпитвания се извършват на четири етапа. Преди всичко трябва да се изпита сигурността на тези ваксини, след това предстоят още три етапа. Ще се правят клинични изпитвания. Това е доста дълъг процес. Ще се ваксинират хиляди хора. В същото време ще се прави сравнение между групите на ваксинираните и неваксинирани хора за това колко често се проявяват заболяванията. Така че, откъдето и да погледнете се вижда, че на Русия й предстои още много време преди произвеждането на ваксина срещу коронавируса", заяви проф.Джейхан.