Две руски ракети поразиха в следобедите часове в понеделник, 27 май, препълнен търговски център в индустриалния град Кременчук в централната част на Украйна в понеделник, като са загинали най-малко 11 души и са ранени поне 40.

Президентът Володимир Зеленски сподели, че в момента на атаката в търговския център е имало повече от 1000 души. "Невъзможно е дори да си представим броя на жертвите. Напразно е да се надяваме на почтеност и човечност от Русия", написа Зеленски в "Телеграм", цитиран от Ройтерс.

Кадри, разпространени от президента, показват бушуващ огън в сграда, черен дим, който се издига в небето, и хора отвън.

По последни данни при ракетния удар са загинали 11 души (10 по-рано, а с първите съобщение - две) и най-малко 40 ранени (20 от по-рано), според ръководителя на областната администрация на Полтава Дмитро Лунин, цитиран от Би Би Си (BBC).

Очаква се броят на загиналите и ранените да продължи да нараства, като Лунин определи атаката като "военно престъпление". Областният управител каза, че е малко вероятно да бъдат открити много оцелели изпод развалините, защото "пожарът беше голям и имаше много дим", цитира го и Ройтерс.

Огнеборците гасят пожара в мола в Кременчук

Снимка: AP/БТА

Украинският депутат Леся Василенко каза пред Би Би Си, че в близост до района, обект на обстрел, "няма военни обекти", добавяйки, че това е "явна атака срещу цивилното население".

Кременчук е промишлен град с население от около 217 000 жители преди войната. Там се намира най-голямата петролна рафинерия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Местните власти нарекоха удара военно престъпление на Русия

Снимка: AP/БТА

Светът е "ужасен" от удара по мола в Кременчук, "последното по дата от серията зверства", заяви в Туитър държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес и БТА. Той увери, че Вашингтон ще продължи да подкрепя Киев и ще държи Русия отговорна.

Снимка: AP/БТА

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик изрази съжаление за удара по мола и подчерта, че "всякакъв вид цивилна инфраструктура, което очевидно включва молове, както и мирните граждани, никога не трябва да стават мишена".

Британският премиер Борис Джонсън, на свой ред, обвини в изявление руския президент Владимир Путин в жестокост и варварство заради атаката.

Изгорелият търговски център в Кременчук, Украйна, след ракетна атака

Снимка: AP/БТА

Междувременно руското министерство на отбраната отрече силите на Москва да носят отговорност за ракетата, ударила в края на миналата седмица жилищна сграда в Киев и заяви, че тя може да е паднала върху нея заради грешка на украинската противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

В неделя руски ракети паднаха върху Киев за пръв път от седмици. Украйна съобщи, че са били засегнати жилищна сграда и обект в близост до детска градина. Това предизвика реакция на президента на САЩ Джо Байдън, който заяви, че атаките са поредното доказателство за "варварството" на Москва в офанзивата ѝ срещу Украйна.

Руското министерство на отбраната заяви днес, че силите на Русия са изстреляли четири ракети, които са поразили целта си - завод за оръжия в Киев. Министерството добави, че според него украински зенитно-ракетен комплекс "Бук" е свалил две ракети, изстреляна от зенитно-ракетен комплекс С-300 на украинската противовъздушна отбрана, и след това една от тях е "паднала върху жилищна сграда".

"Режимът в Киев се опита да прехване руски високоточни ракети с противовъздушни оръжия, разположени в града", подчертава руското министерство на отбраната.