Руски изтребител Су-27 прихвана три американски и британски разузнавателни самолета над Черно море, което е втори такъв инцидент близо до руските граници през изминалия ден, съобщи Министерство на отбраната на Русия.

По-рано днес беше съобщено, че изтребител Су-27SM е ескортирал разузнавателен самолет на ВВС на САЩ над Балтийско море.

"На 17 август 2020 г. устройство за контрол на руското въздушно пространство засече три въздушни цели, приближаващи се към руската държавна граница над неутралните води на Черно море. За идентифициране на въздушни цели и предотвратяване на нарушаването на руската държавна граница" се задействал изтребител Су-27 от сили за въздушна отбрана на Южния военен окръг ", уточняват от руското МО.

Екипажът на руския изтребител от безопасно разстояние определил въздушните цели като стратегически разузнавателен самолет на ВВС на САЩ RC-135, патрулен самолет на ВМС на САЩ R-8A Poseidon и разузнавателен самолет на Кралските ВВС R-1 Sentinel.

"След завой на чуждестранни военни самолети от държавната граница на Русия, руският изтребител се върна в базата. Целият полет на руския изтребител Су-27 се проведе строго в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство," се казва още в съобщението на руските военни.