Частна руска компания е предоставила между 800 и 1200 наемници в подкрепа на офанзивата на либийския командир Халифа Хафтар, чиито сили се опитваха да превземат столицата Триполи повече от година, предаде Асошиейтед прес, като цитира доклад на ООН.

Екипът от експерти на ООН, следящи прилагането на санкциите срещу Либия, заявява в доклад, до който АП е получила достъп вчера, че наемниците от групата "Вагнер" се занимавали със специализирани военни дейности, включително насочване на артилерийски и въздушни удари, експертни контрамерки срещу електронна война и дейности като снайперски екипи. Тяхното разполагане на практика е увеличило силите на Хафтар, заявяват експертите.

Либия е обхваната от гражданска война от 2011 г., когато беше свален диктатора Муамар Кадафи. След това страната се раздели между съперничещи си групи в източната и западната част. Офанзивата на Хафтар е подкрепяна от Франция, Русия, Йордания, ОАЕ и други ключови арабски страни. Подкрепяното от ООН правителство в Триполи има поддръжката на Турция, Италия и Катар. То използва и наемници в борбата си да защити столицата.

Наемници, предимно ветерани от войната в Либия, сега се бият и на двете страни и усложняват вече комплицирания конфликт, отбелязва АП.