Командирът на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар заяви, че предложеният му в Москва проект за споразумение за прекратяване на огъня с правителството на националното съгласие на премиера Файез Сарадж е пренебрегвало редица искания на неговата страна, предаде ТАСС.

"Проектът пренебрегва много от исканията на либийската армия", заяви Хафтар, цитиран от телевизия "Ал Арабия". Той вече напусна Москва, без да подпише споразумението за прекратяване на огъня.

По-рано телевизия "Скай Нюз Арабия" (арабският клон на "Скай Нюз") съобщи, че на непреките преговори в Москва Хафтар е настоявал силите на ЛНА да бъдат допуснати в Триполи и да се създаде правителство на националното единство, което да получи одобрението на парламента, който заседава в източния град Тобрук. Фелдмаршалът настояваше и за международен мониторинг на изпълнението на споразумението, в който да не участва Турция, както и извеждане на "доведените от Сирия и Турция наемници" от Либия.

След като Хафтар напусна Москва, започнаха нови въоръжени сблъсъци в Триполи. ЛНА направи изявление, декларирайки своята "готовност и решимост да спечели победа", припомня ТАСС.

Късно вечерта в понеделник, 13 януари, беше съобщено, че Хафтар е поискал срок до тази сутрин, за да проучи споразумението за прекратяване на огъня, предложено след непреки преговори в Москва с правителството на националното съгласие.

Както е известно, Турция изпрати военни в Либия с намерението да наруши неравновесното съотношение на силите на либийска територия, което бе в ущърб на правителството на Сарадж в Триполи.

Наблюдателите отбелязват, че Анкара успешно използва военното си навлизане в Либия, за да постигне спиране на огъня с надеждата, че скоро в Берлин ще бъде сложено началото на мирен процес.