Участниците в днешната берлинска среща за Либия са се договорили да спазват често нарушаваното оръжейно ембарго и да спрат да подкрепят враждуващите либийски страни, докато продължава режимът на спиране на огъня. Това съобщи на пресконференция германският канцлер Ангела Меркел, съобщиха осведомителните агенции.

Договорихме всеобхватен план, който ще позволи да се постигне напредък. "Мога да кажа, че всички участници (в разговорите) работиха много конструктивно заедно", каза Меркел, цитирана от Асошиейтед прес.

Участниците в днешния форум ще продължат да се срещат редовно, за да гарантират продължаване на мирния процес, така че народът на Либия да получи правото да живее в мир, посочи канцлерът.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш благодари на Меркел за нейните "абсолютно забележителни усилия" и подчерта, че основният извод от срещата днес е, че няма военно решение на конфликта в Либия.

Меркел и германският външен министър Хайко Маас се срещнаха днес в Берлин и с двамата съперници в конфликта - председателя на международно признатото правителство Файез Сарадж и командващия Либийската национална армия Халифа Хафтар. Канцлерът каза, че и двамата са се съгласили да посочат свои представители във военна комисия, която ще следи спазването на примирието.

Сарадж и Хафтар не са участвали в основните дискусии на срещата. Разногласията между тях все още са големи, каза Меркел.

Делегацията на международно признатото либийско Правителство на националното съгласие е отказала да седне на една маса или да се срещне в Берлин с командващия източните сили Халифа Хафтар, предаде ДПА. Агенцията се позовава на изявление на правителството на премиера Фаейз Сарадж за либийската телевизия Ал Ахрар.

Сарадж и противникът му Хафтар са в Берлин за участие в международна конференция за уреждане на либийския конфликт. Хафтар води от април миналата година офанзива за превземане на Триполи, където е базирано правителството на Сарадж.

Според цитирани от ТАСС дипломатически източници съгласуван е текстът на документа, който се очаква да бъде приет в Берлин. В него се предлага мирният процес да започне със спиране на огъня.

Предвижда се оръжейно ембарго, политически процес, реформа на сектора за сигурност, икономическа реформа и ангажимент за спазване на правата на човека. Документът предлага на всички участници в срещата да се откажат от намеса във въоръжения конфликт в Либия.

По-късно днес, в края на форума в Берлин, пресконференция ще дадат германският канцлер Ангела Меркел и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, предаде ДПА. Не се съобщава обаче час.

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са напуснали мирната конференция за Либия в Берлин, съобщи ДПА. Агенцията се позовава на източници, участващи в разговорите.

Ердоган с част от делегацията си е напуснал сградата на канцлерството, където е организирана конференцията. Не се очаква той да се върне. Турската страна е изиграла конструктивна роля в днешните разговори, казаха източниците на ДПА.

Според дипломатически източници на италианската агенция АНСА враждуващите страни в Либия - Правителството на националното съгласие на Файез Сарадж и командващият Либийската национална армия Халифа Хафтар - са се съгласили да създадат военна комисия за мониторинг на примирието между тях, предаде ТАСС. 

Поддръжници на либийския генерал Халифа Хафтар затвориха още петролни находища в Либия, съобщиха световните агенции.

Племенни лидери в Източна Либия, която е контролирана от силите на Хафтар, заявиха, че затварят петролни полета и пристанища в района в опит да засилят натиска върху международно признатото правителство в Триполи, припомня Ройтерс.

Според племенните лидери приходите от пристанищата се използват от Правителство на националното съгласие на Файез Сарадж, за да плаща на бойци, които се предполага, че са изпратени от подкрепящата го Турция.

Поддръжници на Хафтар днес спряха петролопровод, свързващ находищата "Ал Шарара" и "Ал Фил" в западната част на страната с пристанище Ал Завия, западно от Триполи, казаха очевидци.

От находищата се добиват 400 000 барела петрол дневно, допълва ТАСС. Вчера бе блокирана дейността на петролното пристанище Харига в източната част на Либия.

Страната е обхваната от политически сътресения и безредици от свалянето от власт и екзекуцията на диктатора Муамар Кадафи през 2011 година.

Петролът е основен източник на доходи за Либия, която в момента има две съперничещи си администрации. В Берлин днес се състоя международна конференция на високо равнище, която търси път към мир в страната. В германската столица Сарадж настоя износът на петрол да бъде възстановен незабавно.