ЕС ще стартира нова операция в Средиземно море, чиято основна задача ще бъде прилагането на наложеното от ООН оръжейно ембарго спрямо Либия. Това решиха днес първите дипломати на 27-те страни-членки в рамките на Съвета "Външни работи", който се проведе в Брюксел.

От българска страна в заседанието участва заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя изрази очакване решението за начало на работата на мисията да бъде прието през март и изрази надежда усилията на ЕС за спазването на ембаргото да не подействат като притегателна сила за мигрантите.

Новата операция на ЕС, която ще замени действащата в момента операция "София", ще използва въздухоплавателни, сателитни и морски средства. Освен гарантиране на оръжейното ембарго, нейни задачи ще бъдат още борба с мрежите за трафик на мигранти и обучение на либийската брегова охрана.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел поясни на пресконференция, че мандатът на мисията "София" изтича през март и няма да бъде подновен. Предвижда се дотогава да бъде поставено началото на новата мисия, която още няма име. По неговите думи ще има достатъчно време Швеция и Германия, които трябва да утвърдят участието си в мисията с парламентарна процедура, да извършат необходимите действия.

Борел уточни, че се предвижда новата мисия да не обхваща цялото либийско крайбрежие, както бе досега със "София", а само източния либийски бряг. По неговите думи това е районът, от който най-често се нарушава оръжейното ембарго. Върховният представител отбеляза, че незаконният внос на оръжие в Либия пречи на постигнатото споразумение за прекратяване на огъня в страната. Правим каквото можем, ясно е, че няма как да изпратим войници по границата между Египет и Либия, заяви Борел.

Днешното решение на външните министри отчита опасенията, че присъствието на военноморските кораби в Средиземно море привлича потоци от "бедстващи" мигранти, които очакват да бъдат "спасени" и откарани до европейския бряг. Ако тези опасения се потвърдят, корабите ще бъдат изтеглени, посочи Борел. Той уточни, че подобно решение ще се вземе отново от Съвета на ЕС и ще бъде съобразено с препоръките на командването на мисията.

Захариева коментира пред журналисти в Брюксел, че днес е бил много важен ден за сигурността на Европа. "Днес беше моментът, в който трябваше да покажем, че можем не само с думи, но и с дела да подкрепяме изпълнението на взетите решения", добави вицепремиерът.

Първите дипломати обмениха и мнения по съдържанието на новата Всеобхватна стратегия на ЕС с Африка, която предстои да бъде публикувана на 4 март, съобщиха от българското външно министерство. Те са потвърдили подкрепата си за поставянето на отношенията с африканските партньори на равноправна основа.

В рамките на "текущи въпроси" върховният представител Жозеп Борел е информирал за неотдавнашните си посещения в Косово и Сърбия. Министрите са обменили мнения по възможностите за възобновяване на Близкоизточния мирен процес в контекста на обявения наскоро план на САЩ и направиха преглед на развитията в Близкия изток и резултатите от визитите на Борел в Йордания и Иран. Обсъдени са били по-нататъшните стъпки на ЕС по Венецуела. Направен е и преглед на развитията в Сахел в контекста на предстоящата на 26 март конференция на най-високо ниво между ЕС и петте страни от региона.