Съд в Москва осъди днес руска бизнесдама - бивш член на борда на голяма компания от енергийния сектор, на 15 години затвор за шпионаж в полза на правителството на Молдова, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирана от БТА.

Карина Цуркан, която бе в ръководството на руската електрическа компания Интер РАО, бе арестувана през 2018 г. и обвинена, че е предала на молдовското разузнаване през 2015 г. документи, съдържащи подробности за руските енергийни доставки за Украйна, включително за сепаратистките територии, намиращи се извън контрола на Киев.

Процесът срещу 46-годишната Цуркан, която е руска гражданка, родена в Молдова, се състоя при закрити врата. Освен ефективната затворническа присъда, бе конфискувано и нейно имущество на стойност 656 млн рубли (около 7,3 млн евро) в полза на федералния бюджет.

Тя отрече да е извършила нещо незаконно и нарече предявените й обвинения "скалъпени" с цел да бъде несправедливо отстранена от печелившата компания. По същия начин оцениха присъдата и руски правозащитни организации, които отбелязаха зачестилите в последните години в Русия процеси по обвинения в шпионаж и държавна измяна.

Според правозащитната организация "Мемориал" Цуркан е "политически затворник" и процесът срещу нея е част от усилията на властите "да поддържат имидж на Русия като крепост, обсъдена от нейните врагове". "Аферата Цуркан е пряко свързана с въоръжения конфликт в Източна Украйна", където Москва от 2014 г. подкрепя проруските сепаратисти, биещи се срещу украинските сили, заявиха от "Мемориал".

Адвокатът на Цуркан каза пред руски медии, че неговата подзащитна смята да обжалва присъдата.