Омбудсманите на Русия и Украйна ще се срещнат тази седмица в Турция, съобщиха руски и украински новинарски агенции, цитирани от Ройтерс.

Очаква се руският омбудсман Татяна Москалкова и украинският омбудсман Дмитро Лубинец да обсъдят бъдеща размяна на военнопленници.

Срещата на Москалкова с Лубинец ще се състои в рамките на международен форум, който ще се състои в Турция от четвъртък до събота, предаде агенция Интерфакс, като се позова на Москалкова.

"Освен това искаме да повдигнем въпроса с цивилните заложници, които Руската федерация масово задържа във временно окупираните територии на Украйна и на които не се дава разрешение да се върнат у дома", заяви Лубинец.

Мирните преговори между Москва и Киев навлязоха в задънена улица в месеците след нахлуването на руските сили в Украйна и все още не са възобновени, отбелязва Ройтерс.

Руските власти започват наказателно дело срещу актьор от филма "Девета рота" за войната в Афганистан

Руските власти обявиха днес, че ще започнат паралелни наказателни разследвания срещу известен актьор, критикуващ войната в Украйна, и филантроп, който подкрепя руската опозиция, предаде Асошиейтед прес. Това е най-новата проява на продължаващите от месеци репресии срещу несъгласните с политиката на правителство, уточнява агенцията.

Руският Следствен комитет каза в изявление, че неговият ръководител Александър Бастрикин е разпоредил започването на наказателно дело срещу Артур Смолянинов, виден руски филмов и театрален актьор, който напусна страната, след като силите на Москва нахлуха в Украйна, и многократно се обяви против войната.

Смолянинов, който участва във филма "Девета рота", направен през 2005 г. за военната кампания на Съветския съюз в Афганистан, каза в интервю миналата седмица, че ще воюва за Украйна, а не за Русия, ако трябва да участва в конфликта, съобщи Ройтерс.

"Ще застана на страната на моите братя, които са нападнати от други мои братя", каза Смолянинов.

Неговите коментари, направени в интервю за забранения сега в Русия в. "Новая газета Европа", бяха осъдени от членове на руския парламент, един от които каза, че на актьора трябва да се забрани да участва във всички филми, спонсорирани от държавата.

"Що се отнася до мен, аз ще се обърна към Следствения комитет с искане за образуване на наказателно дело срещу този предател", каза депутатът Бийсултан Хамзаев пред агенция РИА.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., десетки актьори и други хора на изкуството избягаха в чужбина от страх, че може да бъдат преследвани за нарушаване на строгите нови закони за разпространяване на "дезинформация" за войната в Украйна или дискредитиране на руската армия, припомня Ройтерс.

В същото време руското вътрешно министерство включи видния филантроп Борис Зимин в международен списък с най-издирваните лица по обвинения в измама, предаде АП днес, като се позова на служители.

Зимин, за който се съобщава, че е напуснал Русия през 2015 г., е финансирал няколко руски независими медии, както и проекти на лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални.