Русия скоро ще приеме законодателство, с което ще блокира достъпа на чужденци до руски сурогатни майки, заяви днес, на Деня на майката в Русия, председателят на Държавната дума (долната камара на руския парламент) Вячеслав Володин, цитиран от Ройтерс.

Комерсиалната форма на сурогатното майчинство е законна в Русия, но практиката е критикувана от религиозните организации, които я възприемат като търговия.

"Трябва да направим всичко, за да защитим децата. Следва да блокираме достъпа на чужденците до сурогатните услуги. Ще вземем решение по този въпрос в началото на следващия месец", изтъкна Володин в "Телеграм", цитиран от БТА.

По думите на Володин около 45 хиляди бебета, родени от сурогатни майки, са били отведени в чужбина през последните няколко години.

"Трафикът на деца е нещо неприемливо", категоричен е председателят на Държавната дума.

Руските депутати приеха законопроект в тази насока на първо четене през май. Ако законопроектът бъде одобрен и на третото, последно четене, той ще бъде изпратен в горната камара на парламента, а след това и за подпис от президента Владимир Путин.