Появилият се в интернет предполагаем запис на двама руски посланици в африкански страни, които коментират обстановката в Украйна с нецензурен език, е грубо и цинично скалъпена история, заяви източник от руското министерство на външните работи, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

"Невъзможно е да се коментира някаква си компилация от звуци, субтитри и снимки, в това число и на посланика Юрий Дубинин, който за съжаление почина през 2013 г.", се посочва в изявлението на външното ведомство.

В документа се пояснява, че става дума за скалъпена на бърза ръка груба и цинична история, която е опит да се отвлече вниманието от скандалите, породени от изказвания на западни дипломати относно Украйна.

Британският в. "Гардиън" пише, че в интернет се появи запис на разговор, за който се твърдеше, че е между посланици на Русия в две африкански държави.

Разговорът бил проведен на 30 март между посланика в Еритрея, Игор Николаевич Чубаров, и колегата му в Зимбабве и Малави, Сергей Викторович Бахарев.

В него двамата предполагаеми дипломати с доста груби и понякога дори с нецензурни думи коментират украинската криза, анексирането на Крим от Русия, реакцията на африканските страни относно анексирането.

Двамата предполагаеми посланици се шегували също, че след време Русия ще присъедини също Каталуния, Венеция, Шотландия и Аляска.

В качения в интернет разговор се споменават България и Румъния

Посланикът в Еритрея казал на колегата си, че Русия трябвало да си вземе обратно двете балкански страни, но той отговорил, че "България, Румъния цялата балтийска измет трябва да си останат засега в ЕС".

Към записа има и снимки на двамата предполагаеми дипломати, но руското външно министерство поясни, че на едната от снимките е покойният руски дипломат Дубинин като по-млад.

Възможно е записът в интернет да е отмъщение за неотдавнашните изтичания в интернет на дискусии на западни дипломати относно Украйна, отбелязва в. "Гардиън".