Това заяви днес източник от руското външно министерство, цитиран от Интерфакс, предаде Франс прес.

Вчера САЩ, ЕС, Великобритания, Франция и Германия призоваха сирийския президент Башар Асад да напусне властта.

"Не подкрепяме подобни призиви, тъй като смятаме, че точно сега президентът Асад трябва да получи време, за да може да проведе обявените реформи", каза източникът. Според него, "в тази посока вече са направени много неща: приети са подходящи закони, обявена е амнистия на политическите затворници и избори до края на годината".
Най-важно обаче е обявеното вчера от Асад спиране на всички военни операции, добави руският източник.

Сирийска неправителствена организация обаче заяви, че обиските и арестите в страната продължават, посочва АФП, цитирана от БТА.
Руски парламентаристи ще отпътуват за Сирия "в близките дни, за да разберат какво става в страната", заяви Асламбек Аслаханов от външнополитическата комисия в Държавната дума, цитиран от Интерфакс.

Отдавнашен съюзник и доставчик на оръжия за Сирия, Русия призовава главно за ненамеса и приканва към вътрешен политически диалог от самото начало на въстанието, напомня агенцията.

Междувременно Испания се присъедини към исканията на редица европейски държави за по-твърда резолюция спрямо сирийския режим, съобщи АФП.

На свой ред, турски правителствен източник, поискал анонимност, обяви, че Турция все още не призовава за оставката на Башар Асад, но иска от сирийския режим да прекрати незабавно кървавите репресии, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
„Преди всичко сирийският народ трябва да каже на Асад да се оттегли. Сирийската опозиция не е единна и досега не сме чули общ призив, в който сирийците да искат от президента да напусне властта, както това стана в Египет или Либия”, заяви източникът.