С Ангелов беше осъществена видеовръзка, в която участваха заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев. Близо 100 български огнеборци заминаха за Русия, където участват в спасителни операции.
Новата мисия на част от българските пожарникари е в района на Орехово-Дуево.

В момента българската група е разделена в три района - Ногинск, Воскресенское и Лукино-Дулево. Те участват в гасенето на торфено поле. Снощи на един от участъците е завалял дъжд, който не изгасил огъня, но доста затруднил излизането на пожарникарите от района, разказа Ангелов, цитиран от БТА.
По думите му горските пожари в Русия нямат нищо общо с пожарите в нашите гори. Според руските им колеги торфищата се гасят до зимата, тъй като много често остават огнища, които периодично припламват. Ангелов поясни, че само в един от районите за час се хвърлят около 40 000 литра вода, а работният ден на огнеборците е 9-10 часа.

Седем страни от Европейския съюз помагат на Русия в борбата с пожарите - България, Италия, Полша, Германия, Франция, Естония и Латвия. Още две имат пълна готовност да изпратят техника и хора, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА. Русия още не е поискала официална помощ в Центъра за мониторинг и информация на Европейския съюз, който се задейства при кризи.

По силата на двустранни договорености на Русия помагат 470 души, 6 самолета и 7 хеликоптера за борба с пожарите. По различни начини помощ на Русия  оказват и няколко страни, които не членуват в Европейския съюз - Украйна, Турция, Азербайджан, Казахстан, Беларус и Армения.

За едно денонощие площта на природните пожари в Русия се е съкратила почти два пъти, заявиха от Министерството на извънредните ситуации. За изминалото денонощие са пламнали по-малко нови пожари, отколкото са били загасени.

В Москва през деня се разнесе димът от торфените пожари, концентрацията на вредни вещества във въздуха е намаляла. Улиците на руската столица не са задимени и не се усеща миризма на изгоряло, съобщи информационният сайт Lenta.ru. Съдържанието на вредни примеси във въздуха на Москва започна да намалява още от понеделник. През миналата нощ в Москва имаше гръмотевична буря, валя силен дъжд и екологичната обстановка се подобри.

Всичките 500 поликлиники и 193 болници в града работят в режим на повишена готовност, а "Бърза помощ" е в пълна мобилизация. 10 хиляди деца, които се нуждаят от помощ заради дихателни проблеми, ще бъдат изпратени в Камчия, България или в санаториуми в Одеса, Крим и Кубан. Почивки за възрастни хора се организират в южни райони на Русия и в Украйна.


Щетите от пожарите
засега се оценяват на 15 милиарда долара. Това са най-тежките горски пожари от близо 40 години, в които досега са загинали най-малко 52 души и са застрашени цивилни, военни и ядрени обекти.