Румънският премиер Лудовик Орбан подаде оставка, след като партията му загуби парламентарните избори, информира телевизия Диджи24, цитирана от БТА.


Социалдемократическата партия спечели парламентарните избори с близо 30% от подадените гласове. На второ място, с малко над 25%, се нарежда управляващата Национална либерална партия. Коалиционният ѝ партньор получава около 15%. Изненада предизвикаха националистите от "Алианса за единство на румънците", които имат 9%.

Парламентарните избори в Румъния ще са запомнят с рекордно ниската избирателна активност. Едва 33% от имащите право на глас - 18 милиона румънци, са отишли до урните.

Румънската Социалдемократическа партия (СДП) ще предложи за премиерския пост д-р Александру Рафила, съобщи Аджерпрес.

"Говорих с колегите си, имаме предложение за премиер и това е Александру Рафила", съобщи лидерът на СДП Марчел Чолаку.

Д-р Рафила е ръководител на катедрата по микробиология в Университета по медицина и фармация "Карол Давила" в Букурещ и началник на лабораторията на Националния институт по заразни болести "Матей Балш" в Букурещ.

Той също така е представителят на Румъния в Международната здравна организация.

Същевременно Чолаку определи като "безотговорно" решението на премиера либерал Лудовик Орбан да подаде оставка.

"Премиерският пост не се напуска, когато ти хрумне. Не можеш да оставиш страната в хаос, защото си се разсърдил. Това, което направи Орбан, е непростимо", заяви Чолаку.

"Благодаря на всички вас! Това е ваша победа! Това е победата на тези, които устояха! Които не се оставиха да бъдат сплашени. Които не отстъпиха нито милиметър", написа след края на вота във Фейсбук лидерът на румънската Социалдемократическа партия (СДП) Марчел Чолаку, цитиран от Аджерпрес.

"Знам, че през последните месеци чувствахте също като мен несправедливостта на омразата, изливаща се седмица след седмица от президентската трибуна. Вотът е най-суровият демократичен шамар за един президент, който не е разбрал правомощията си", посочи още Чолаку.

Той добави, че румънците са показали ясно на президента Клаус Йоханис, че не може да продължава "с едно правителство от политикани, които се провалиха както в управлението на пандемията, така и в икономически план".

"Има нужда от специалисти и от решения, а СДП е показала, че е удостоена от румънците с необходимото доверие, за да премине през тази здравна и икономическа криза. Благодаря на европейските партии от социалистическото семейство за подкрепата към нашите усилия за реконструкция и модернизация, което ни показва, че пътят на СДП е правилен", написа лидерът на СДП.