Румъния ще атакува Австрия в Европейския съд и ще иска обезщетение, ако австрийското правителство продължи да настоява за вето по отношение на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. Това съобщи самият румънски премиер Марчел Чолаку в интервю за в. "Дер Щандард", цитирано от румънските медии и БТА. Той отбелязва и, че щетите, причинени на страната от австрийската блокада, се оценяват на най-малко 2% от БВП, тоест на няколко милиарда евро.

"Не е възможно да се изисква сигурност на европейско ниво и в същото време да се отхвърля основно право на Румъния, като това за присъединяване към Шенгенското пространство", смята Чолаку. Той определи като "невярно" твърдението на австрийския канцлер Карл Нехамар, че има много активна миграция през Румъния.

"Заедно със Сърбия сме въвели съвместен контрол, за да изместим тази тема от центъра на дискусиите. Но в случай, че канцлерът Нехамер отново неоснователно използва правото си на вето, аз като министър-председател ще трябва да обжалвам решението на Австрия пред Европейския съд, за да поискам обезщетение за загубите, причинени от неприсъединяването", категоричен е Чолаку.

Според него Австрия е създала прецедент и това е най-лошото.

"Обикновено страните членки следват препоръките на институциите на Европейския съюз. Хърватия кандидатства за членство преди четири-пет години. Румъния и България можеха да блокират присъединяването, но ние не го направихме", отбеляза Чолаку.

Попитан от репортер на вестника за стратегията, която ще използва, румънският премиер коментира:

"Испания като председател на Съвета на ЕС подкрепя присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство и се грижи тази тема да бъде отново в дневен ред - през октомври или на 4 или 5 декември в рамките на Съвета на вътрешните министри на ЕС. Всички други държави - с изключение на Австрия - подкрепят присъединяването на Румъния".

Той не отхвърли твърдението на медията, че Австрия плаща на Русия "кървави" пари ("Blutgeld"), както наскоро се изрази бившият генерален секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер.

"Румъния отдавна си е научила урока и затова вече не е зависима от руския газ", отбелязва Чолаку.

Евродепутатът Зигфрид Мурешан критикува премиера, че е обявил намерението си пред австрийско издание, вместо от трибуната на правителството или парламента. 

"Струва ми се странно официално съобщение по толкова важна тема, с дълбоки дипломатически последици и със значителни последици за отношенията на Румъния с европейските институции, да бъде направено като отговор на трети или четвърти въпрос от журналист. Всички чакаме допълнителни обяснения от премиера. Мисля, че Румъния няма какво да се оплаче от начина, по който управлявахме това досие. Това е проблем на Австрия. Ние бяхме жертвата, Австрия има вътрешен проблем с миграцията", заяви Мурешан пред румънската медия "Диджи24".

Той споделя убеждението си, че Румъния като държава е направила всичко възможно и нейните стъпки, официално и прозрачно обявени от президента, са били правилни.

"Имаме подкрепата на Европейската комисия, на Европейския парламент, 26 от 27 страни членки. Румъния успя много през последната година. Успяхме да убедим и Нидерландия. Нидерландия вече е отворена и за България. Надявам се и Австрия да коригира позицията си", заключи Зигфрид Мурешан.

Механизъм за сътрудничество и проверка трябва да бъде създаден за Австрия, която, като блокира достъпа на Румъния до Шенген, свободното движение на граждани и стоки, нарушава договорите на ЕС и не зачита върховенството на закона, пък смята румънският евродепутат Рареш Богдан.

"Има предложение Механизмът за сътрудничество и проверка да бъде заменен с общ механизъм за санкциониране на държави, които не спазват върховенството на закона. Блокирането на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство вреди на финансовите интереси на ЕС, засягайки транспорта и околната среда (ако все пак поставим Зелената сделка на преден план). Да не говорим за унижението на милиони румънци", написа в социалната мрежа политикът.

"В този момент класическата дипломатическа стратегия вече не е успешна, що се отнася до австрийския канцлер г-н Нехамер, който продължава, заедно с министъра на вътрешните работи Герхард Карнер, да прави изявления срещу Румъния, използвайки я като стена, като фалшива мотивация, по темата за имиграцията", коментира пред "Диджи24" Рареш Богдан.

Според него е нужен различен от класическата дипломагическа стратегия подход. В противен случай има риск на следващия Съвет по правосъдие и вътрешни работи отново да бъде отказан достъп на Румъния до Шенген.