През миналата година от кралството са били изгонени 2712 европейци, докато през 2011 г. броят им е бил 1918, а през 2010 г. - 940, цитира данните БТА.

Българите са сред най-често експулсираните от Белгия.

Заплашени са онези, чийто престой в Белгия е бил по-кратък от 5 г., работили са в продължение на по-малко от 12 последователни месеца, безработни са от повече от половин година и са получавали социални помощи повече от три последователни месеца.

Сред застрашените са също гражданите на Исландия, Швейцария и Норвегия.

Съответната евродиректива, прилагана в случая, е била замислена за борба с измамите с обществените средства от ромите и на чужденците от южната част на ЕС, засегната най-тежко от кризата.

Въпреки това прилагането на закона води до странни случаи, при които заповед за напускане на страната получават хора с установена професия, които по стечение на обстоятелствата са се обърнали към службите за социални грижи.

Още по-сериозна е констатацията, че гражданите на ЕС получават в Белгия по-лошо здравно обслужване дори от чужденците с неуредено право на престой.
Правилата ги задължават при установяването си в Белгия, наред с придобиването на личната карта, да се регистрират и в здравната каса, като така прехвърлят националните си здравноосигурителни права.

Заради бюрокрация процесът е бавен, а често и нерезултатен, тъй като по закон белгийската здравна каса поема част от разходите за лечение, само когато съответната услуга се покрива от осигурителната каса на държавата на произход на чужденеца.
В противен случай трябва сам да плати пълната стойност на услугата.

Често граждани на ЕС, които заболяват и се наложи да се обърнат към социалните служби на Белгия, попадат в графата на подлежащите на експулсиране.
Така, освен че са лишени от правото на здравеопазване, те са изправяни пред изискването да напуснат страната.

Една от идеите в белгийския парламент е право на социални помощи да имат онези, които са правили вноски по-рано към местния осигурителен бюджет.

Миналата седмица стана ясно, че доклад, подготвян от германското правителство, предвижда безработните европейски имигранти да бъдат гонени от страната въпреки правилата в ЕС.

Британският премиер вече обяви такива строги мерки за имигранти - тези, които не работят, просят или нощуват на открито, ще бъдат експулсирани.