Данните за миналата година показват, че белгийските власти са изгонили 2712 граждани на Общността, което е увеличение с 10 на сто в сравнение с 2012 година.

Най-честата причина за предприемането на тази мярка е, че прогонените са оказвали "неоправдана тежест на местната социална система".

Преди месец бе съобщено, че имигрантите в Белгия са основно граждани от ЕС. Броят на чужденците от Централна и Източна Европа, заселили се в страната след приемането на държавите им в Общността през 2004 и 2007 г., се е увеличил двойно - от 10 на сто до 22 процента.

Годишният статистически демографски доклад за миграцията, изготвен от Центъра за равни възможности и за борба с расизма, сочи, че имигрантите от Северна Африка и Азия не са мнозинство.

През 2011 г. новодошлите имигранти в Белгия са били над 138 000, като от тях над 78 000 (57 на сто) са били граждани на ЕС. Основната част от имигрантите от ЕС в Белгия през 2011 г. (близо 48 000 или 35 на сто) е била съставена от граждани на т. нар. стари държави - Германия, Франция, Люксембург, Холандия, Дания, Швеция, Италия, Испания, Португалия, Гърция, Великобритания, Финландия, Австрия и Ирландия.

През миналата година 63 процента от имигрантите са били граждани на ЕС, а 38 на сто от тях са били от новоприсъединилите се към Общността държави - България, Румъния, Унгария, Чехия, Полша, Малта, Латвия, Литва, Естония, Кипър, Словакия, Словения.