В Санкт Петербург се провежда традиционният Петербургски международен икономически форум. По време на същинското изказване на руския президент Владимир Путин в рамките на събитието войната в Украйна не бе спомената нито веднъж, но по време да дискусията след това Путин заяви, че по време на контранастъплението Украйна вече е загубила 186 танка и 418 бронирани машини при контраофанзивата. Според Путин Украйна прави нови опити за контранастъпление, боевете се водят и в момента, включително в Запорожкото направление, но "Киев няма никакъв шанс".

Путин се изказа и за украинския президент Володимир Зеленски: "Моите приятели евреи казват: Зеленски не е евреин, а позор за еврейския народ", заяви той. "На пиедестал като герои на Украйна днес са неонацисти, последователи на Хитлер", добави президентът на Русия и помоли да бъдат показани архивни кадри с престъпленията на украинските националисти по време на Втората световна война.

Путин заяви, че предварително е предвидил въпросите за Украйна и е помолил да се подготви този материал.

"Това са Бандера и неговите подчинени, това са героите на днешна Украйна. Това са тези, които украинските власти защитават днес. Ние сме длъжни да се борим с това. Русия е най-потърпевшата страна в борбата срещу нацизма. Ние никога няма да забравим това. Имаме пълното право да смятаме, че задачата за денацификация в Украйна е една от ключовите", заяви Путин.

"НАТО, разбира се, се включва във войната в Украйна. Има доставки за Киев, включително на тежко въоръжение. Танковете, включително "Леопард", горят. F-16 също ще горят...Какво ни струва да разрушим която и да е сграда в центъра на Киев? Не го правим по редица съображения... Ще ви разкажа за тези съображения по-късно. Не публично", каза Путин, като отбеляза, че "днес няма такава необходимост".

Руският президент също така добави, че атаките срещу Русия, включително срещу Кремъл и Белгородската област, са опити да се провокира Русия към сериозни ответни действия, като спомена и за възможността за създаване на "санитарен кордон" в Украйна

Путин се изказа и за евентуалното използване на ядрени оръжия:

"Използването на крайно оръжие е теоретично възможно в случай, че има заплаха за руската държавност. Но в момента няма нужда от това и самият факт, че се спекулира с тази тема, вече понижава прага за използване на тези оръжия.

Разполагаме с повече такива оръжия, отколкото страните от НАТО. Те знаят за това и продължават да се опитват да ни убеждават да започнем преговори за намаляването им. Кукиш за тях."