Новият президент на Украйна Володимир Зеленски внесе в парламента искания Юрий Луценко да бъде отстранен от поста генерален прокурор и Вадим Пристайко, бивш посланик в НАТО, да бъде избран за външен министър. Това съобщи днес заместник-началникът на президентската администрация Руслан Рябошапка, цитиран от Ройтерс и ТАСС.


"Законът за прокуратурата казва, че прокурор може да бъде само лице, което притежава опит в областта на правото. Луценко няма такъв опит", каза пред репортери Рябошапка. Той добави, че Зеленски е подписал и предложение към Върховната рада да освободи външния министър Павло Климкин и на негово място да избере Вадим Пристайко, допълва БТА.

На 6 юни Радата отхвърли проекторешение на Зеленски за отстраняване на Климкин, припомниха агенциите.

Рябошапка добави, че новият президент е назначил Владислав Бухарев за директор на Службата за външно разузнаване на Украйна и е уволнил директорите на пет регионални клона на Службата за сигурност на Украйна (контраразузнаването) - в Одеската, Лвовската, Виницката, Закарпатската и Черновицката област. По думите на чиновника в президентството уволненията са заради множество случаи на контрабанда в тези области.

Зеленски е подписал и укази за отстраняване на управителите на 15 от 24-те областни администрации в страната.

ТАСС цитира президентския представител в Конституционния съд, според когото висшите магистрати ще обявят до 29 юни решението си по дело за законността на указа на Зеленски да разпусне Върховната рада.