Новият президент на Украйна Володимир Зеленски върна украинското гражданство на бившия грузински президент Михаил Саакашвили, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Зеленски подписа указ, с който връща на Саакашвили украинското гражданство, отнето му през 2017 г. от предишния украински президент Петро Порошенко.

Преди президентските избори в Украйна Саакашвили подкрепи публично кандидатурата на Зеленски и изрази надежда, че ще му бъде позволено да се върне, когато новият президент встъпи в длъжност. През 2015 г. бившият грузински президент, управлявал от 2008 до 2013 г., беше назначен за губернатор на украинската Одеска област, припомня АП. Година по-късно обаче той беше свален от поста си след конфликт с Порошенко.

"Благодаря на президента Зеленски! Слава на Украйна!", заяви бившият грузински президент на страницата си във Фейсбук.

Той живее в Холандия при съпругата си, холандска гражданка, защото самият той нямаше гражданство на нито една страна. Грузинското му гражданство беше отнето още преди да загуби украинското и в Грузия срещу Саакашвили се води следствие за злоупотреба с власт, припомня Франс прес.

Президентът Зеленски ми върна украинското гражданство, от което ме лишиха също толкова незаконно, както и изгонването ми от страната, подчерта Саакашвили в интервю за грузинската телевизия "Рустави-2". "Утре следобед ще пристигна в Киев, където се намират много мои съратници, където съм учил, служил съм в армията и съм се борил", добавя бившият президент на Грузия, цитиран от ТАСС.

Саакашвили обаче подчерта, че мислите му въпреки всичко ще бъдат насочени към Грузия.

Освен възстановяването на украинското гражданство на бившия грузински президент Зеленски назначи бившия украински министър на финансите Олександър Данилюк за член на съвета за национална сигурност и отбрана, предаде Ройтерс.