Това заяви на специална пресконференция в посолството на Анкара в София посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче, цитиран от "Фокус" и БНР.

Три месеца ще продължи извънредното положение, обяви тази нощ президентът Реджеп Тайип Ердоган. Но той също увери, че мярката „не противоречи на демокрацията, правовия ред или гражданските свободи“.

Посланик Гьокче допълни, че няма да има проблеми с пътуванията на български граждани, дори при въвеждане на извънредно положение в югоизточната ни съседка.

"Парламентът работи, вестниците също и всичко останало. Това не е военно положение. Бизнесът ще върви както обичайно, няма да има ограничения, може да посещавате всяко място, което пожелаете", коментира той.

Той бе категоричен, че извънредното положение, което трябва да бъде одобрено от парламента в Анкара преди да влезе в сила, няма да се отрази нито на туризма, нито на двустранните търговски отношения.

"Няма да има ограничения на вход и изход от Турция, всеки може да посещава всяко място, което пожелае по време на извънредното положение", каза още турският дипломат.

Според него този ход на властите в Анкара е административна мярка, която ще засегне турската държавна администрация, докато се събират доказателства срещу участниците в опита за преврат. Турският посланик увери, че правата и свободите на гражданите в Турция ще бъдат спазвани и припомни, че страната му е сред основателите на Съвета на Европа.

Сюлейман Гьокче бе категоричен, че гръбнакът на заговора и заговорниците са заловени и са започнали процедури срещу тях, а положението е спокойно и обществения ред е възстановен.

Посланикът  съобщи, че засега са идентифицирани 24 заговорници, като посочи още, че 50 от участниците в преврата са били ранени. В момента, според посланика, положението в Турция е овладяно, но властите остават нащрек и всички процеси в държавата протичат при пълно зачитане на правата и свободите.

„Операциите продължават, защото постъпват нови доказателства от заловените и техните жертви. 246 души загинаха от цивилното население, полицията и въоръжените сили, които са се опълчили на преврата, а 165 от тях са цивилните гражданите. 8 души които бяха замесени в заговора се опитаха да избягат в Гърция и все още са там, поискахме тяхната екстрадиция. Това, което разбрахме е, че заговорът беше организиран от една организация - организацията на Фетхуллах Гюлен”, каза още той.

По думите му този опит за преврат, е атакувал демокрацията чрез насилие.

„Те ще бъдат наказани чрез съгледване на закона и конституционния ред. Работим много усърдно, за да постигнем прозрачно отразяване от медиите в Турция. Трябва да заявя, че сме разочаровани от факта, че се изкривяват нещата”, подчерта още Гьокче.

Дипломатът подчерта още, че човешките права и свободите ще бъдат зачитани по конституционния ред и съблюдавайки международните закони, като припомни, че Турция е една от страните учредителки на Съвета на Европа, член на НАТО и се стреми и към ЕС.

Той коментира още, че е имало военни преврати в Турция в миналото, но никога не е бил атакуван националният парламент. Това са времена на изпитание, но Турция, въпреки голямото изпитание, ще го преодолее по демократичен начин, заяви посланик Гьокче.