С мярката ще трябва да се съобразят и българите, които в момента са в съседната страна.

На 20 юли 2016 г. в 23.40 ч. министерският съвет на Република Турция, под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган, взе решение за въвеждане на извънредно положение на територията на страната за срок от 3 месеца, съобщава пресслужбата на МВнР.

Решението се основава на чл. 120 от конституцията на Турция, според който то трябва да бъде одобрено от турския парламент.

След това правителството ще издаде декрети със силата на закон. Те ще включват ограничения на правата на гражданите за посочения период.

"След публикуването на декретите ще информираме незабавно българските граждани, за да се съобразяват с въведените мерки при престоя им в Република Турция", сочи МВнР.

Ведомството добавя, че остават валидни препоръките, които то разпространи вчера.

Досега извънредно положение след опита за преврат от края на миналата седмица бе въведено само на места, като в Истанбул. Същевременно властите насърчаваха нощните демонстрации в своя подкрепа, които очевидно не съответстват на режим на изключителни мерки.

Какви ограничения се задават

При извънредно положение конституцията на Турция позволява основните права да бъдат ограничавани и президентът Реджеп Тайип Ердоган до голяма степен да може да управлява чрез укази, пише ДПА.

Ето някои от основните мерки, които турското правителство може да въведе:
  • да наложи полицейски час;
  • събиранията и протестите могат да бъдат забранени, както по улиците, така и на закрито;
  • печатни медии (вестници, списания и книги) могат да бъдат забранени или да бъдат издавани само с разрешение на властите;
  • всички форми на излъчване и публикуване на текстове, изображения, филми и аудио файлове могат да бъдат контролирани, ограничавани и дори забранявани;
  • службите за сигурност могат да обискират лица, автомобили, недвижими имоти и да конфискуват потенциални доказателства;
  • пътният трафик може да бъде забранен в определени периоди или в определени зони;
  • определени зони могат да бъдат оградени или евакуирани;
  • държавата може да поеме контрола върху трафика по суша, въздух и вода.
Ердоган: Европейците нямат право да ни критикуват

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че извънредното положение отговаря на конституцията на страната, не противоречи на демокрацията, правовия ред или гражданските свободи, а по-скоро трябва да защити и засили тези ценности.

Това той каза в телевизионно обръщение на живо, цитирано от Ройтерс и БТА.

По думите му целта е бързо и ефективно да бъдат взети мерки за разгромяване на движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Европейците нямат право да критикуват решението ни да въведем извънредно положение, подчерта турският президент, цитиран от Ройтерс.

По думите му понижението на кредитния рейтинг на Турция от агенция Стандард енд Пуърс, обявено вчера, не отразява реалността в турската икономика.

Ердоган заяви, че въоръжените сили следват заповедите на правителството. Той се зарече като президент и главнокомандващ да работи за прочистване на "вируса" от армията.

Нещата ще са "както обикновено"


Извънредното положение в Турция няма да ограничава основните свободи като свободата на движение, на събирания и на словото, заяви турският вицепремиер Мехмет Шимшек, цитиран от ДПА и БТА.

"Това не е военен закон от 90-те", увери Шимшек в серия постове в "Туитър", припомняйки размирен период в историята на Турция.

Животът на обикновените хора и фирми ще продължи необезпокояван, нещата ще си бъдат както обикновено, добави той, подчертавайки, че правителството остава обвързано с (принципите на) пазарната икономика.

Премиерът Бинали Йълдъръм също посочи, че извънредното положение не е насочено към "всекидневния живот", а към "бързото функциониране" на държавните механизми.

Берлин: Турция по-скоро да прекрати извънредните мерки

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова Турция да ограничи извънредното положение до само наистина необходимия период и да сложи край на извънредните мерки възможно най-скоро, предаде Ройтерс.

Щайнмайер призова турското правителство да се придържа към върховенството на закона и пропорционалността в отговора си на неуспелия метеж.

"Обявяването на извънредно положение още веднъж показва ясно, че опитът за преврат има дълбоки последици върху турската политика и общество", отбеляза министърът в изявление.

"Действията на правителството би трябвало да са провокирани само от доказуемо участие в незаконни деяния, а не от подозиран политически уклон", добави Щайнмайер.