Полша ще започне от идния понеделник да ваксинира деца на възраст между 12 и 15 години, съобщи днес министърът по въпросите на имунизацията Михал Дворчик, предаде ДПА.

Децата ще бъдат имунизирани в съществуващите центрове. В средата на септември директорите на училища ще могат да разкриват ваксинационни центрове в училищата си, каза министърът на образованието на пресконференция.

До момента в Полша, която има население от 38 милиона, са поставени над 20 милиона дози ваксини, показват данни на здравното ведомство. Над 7 милиона души са вече напълно ваксинирани.

От днес Полша е сред 7-те членки на ЕС, които издават европейско ковид удостоверение, каза на пресконференцията здравният министър Адам Неджелски.

Сертификатите ще удостоверяват, че лицето е ваксинирано, има отрицателен Пи Си Ар тест или вече е преболедувало Covid-19, каза министър Неджелски.

Преди ден Европейската комисия разреши използването на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech при деца на възраст от 12 до 15 години. Тази ваксина вече бе одобрена за използване при тази възрастова категория в САЩ и Канада. Сега държавите членки на ЕС могат да решат да разширят обхвата на ваксинационните си програми, включвайки също деца и тийнейджъри. Всяка доза е важна, за да се сложи край на кризата, заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

Преди броени дни Румъния също започна ваксинация на деца между 12 и 15 г., въпреки че още нямаше официално становище от ЕК.