Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) разреши днес използването на ваксината срещу Covid-19 на Пфайзер/Бионтех при деца на възраст от 12 до 15 години, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че с това тя става първата ваксина, разрешена за прилагане в тази възрастова група в 27-те страни от Европейския съюз.

"Както се очакваше, комисията в ЕМА за лекарствата, използвани при хора, одобри днес употребата на ваксината на Пфайзер/Бионтех при деца от 12 до 15 години", заяви на пресконференция Марко Кавалери, който отговаря в европейския лекарствен регулатор за ваксинационната стратегия.

Тази ваксина вече се прилага широко сред същата възрастова група в САЩ и Канада.

Германия обяви намерението си от 7 юни да започне да ваксинира децата на възраст между 12 и 16 години при одобрение от страна на ЕМА.

До края на лятната ваканция децата над 12 години трябва да бъдат ваксинирани с "Пфайзер"/"Бионтех", заяви днес на пресконференция австрийският министър на здравеопазването Волфганг Мюкщайн.

"Целта ни е до края на август да ваксинираме възможно най-много деца и младежи на възраст между 12 и 16 години", заяви министърът. През идните седмици стартира разяснителна кампания за родители.