Германската полиция е извършила операция в четири провинции срещу престъпна група от Ливан за трафик на хора. Това съобщи днес прокуратурата в западния град Трир, предаде ДПА и БТА.

По време на операцията са били извършени два ареста и обиски в 28 обекта - 16 в Рейнланд-Пфалц, 10 в Северен Рейн-Вестфалия и по един в Берлин и Саар. Към членовете на престъпната група, които са от едно и също ливанско семейство, ще бъдат предявени обвинения в трафик на хора с цел облага и други престъпления. В операцията са участвали 360 федерални полицаи, 30 служители от полицейския комисариат в Трир и шестима прокурори от същия град, предаде ДПА.

Разследването срещу трафикантите е започнало в края на миналата година, допълни АП. Арестуваните днес двама членове на ливанското семейство живеят от години в германския град Битбург. Властите издирват двама други заподозрени и разследват дали членове на групата са извършвали и други престъпления, вкл. кражби.

По думите на прокурора Петер Фрицен групата е прехвърляла сирийци, главно от Бейрут, до Франкфурт, Дюселдорф, Мюнхен и Амстердам. Срещу "големи суми пари" сирийците са били снабдявани с фалшиви визи, за да минат без проблеми паспортния контрол в ливанската столица. При пристигането си със самолет в Германия и Холандия сирийците веднага са подавали заявления за предоставяне на убежище.

Разследването е установило 26 опита за трафик на хора. Десет от тях са били предотвратени след разкрития, че визите са фалшиви и мигрантите са били върнати обратно в Бейрут.