Македонската полиция за борба с масовите безредици използва звукови гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне белязан от насилие протест пред парламента в Скопие против договора с Гърция за новото име на страната, съобщиха ДПА и Ройтерс, като се позовават на телевизия А1 и на очевидци.

Полицията се е намесила след опит на демонстранти да пробият защитната ограда пред парламента.

Полицията се намесила, след като някои от демонстрантите започнали да хвърлят камъни и бутилки срещу служителите на реда.

Тълпата скандирала: "Македония, няма да изоставим името", "Ще дадем живота си за Македония" и пеела патриотични песни.

В протестите участвали неколкостотин души. Ранени са 7 полицаи и две протестиращи жени, пострадали от взривни устройства, съобщава агенция Макфакс. Никой от пострадалите не е ранен сериозно.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че са арестувани 25 демонстранти.

Лидерът на Единна Македония Янко Бачев, който участва в протеста пред парламента, се качи на полицейски автомобил с руско знаме и знаме със слънцето от Виргина, за да попречи на полицията да разпръсне демонстрантите, съобщава сайтът Плусинфо.

От другата страна

Има ранени при инциденти по време на протест за "защита на гръцкия характер на Македония" в село Писодери близо до Псарадес, където бе подписан договорът.

Агенция МИА, позовавайки се на гръцки медии, съобщи, че инцидентите започнали, когато полицията попречила на демонстрантите да тръгнат за Псарадес. Насъбралите се демонстранти нападнали полицията с различни предмети, а полицаите отвърнали на няколко пъти със сълзотворен газ.

След около 4 часа безредици ситуацията се успокоила, а няколко души, чийто брой не е потвърден официално, са били откарани в болница, някои от тях с дихателни проблеми от сълзотворния газ, а други - ранени при инцидентите.

"Македония е гръцка", "Тук свършва Северна Македония", пишеше на плакатите, носени от демонстрантите, които с черни знамена в ръце протестираха срещу подписването на договора.

Според гръцките медии общо 80 автобуса с демонстранти са пристигнали тази сутрин от Солун и други градове от Северна Гърция.

Македония да е ...само Македония

Не преставайте да употребявате името Македония, призова вчера лидерът на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на протестно шествие в Битоля срещу подписания днес договор за новото име на Македония, съобщава агенция Макфакс.

По новия договор държавата трябва да се нарича Република Северна Македония - и в самата страна и навън.

Мицкоски заяви, че на днешния ден, на който се навършват 28 години от основаването на ВМРО-ДПМНЕ, Македония е обхваната от "силен ураган". Подписването на договора за новото име Република Северна Македония е "срамна капитулация на държавата", заяви опозиционният лидер, като добави, че докато премиерът Зоран Заев се снима, "южните" /гърците/ празнуват.

Протест в защита на конституционното име Македония в Битоля

Снимка: БТА

"Не преставайте да използвате името Македония. Македония е основната причина за всяка наша стъпка и действие. Нашите предци са дали живота си за независима Македония", каза Мицкоски.

Той заяви още веднъж, че за никаква цена няма да подкрепи това "срамно дело" и няма да подкрепи промяна на конституцията.

"Ще дойде време, когато ще се отговаря за тази капитулация, която сервираха на страната", заяви Мицкоски.

Полицията се намеси, за да разпръсне протестиращите пред парламента в Скопие

Снимка: БТА

Като на сватба..., а протестите са "нищо"

Връщайки се на гръцка територия след среща и обяд в Отешево от македонската страна на Преспанското езеро, гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че атмосферата там е била много добра и е било "весело като на сватба", съобщава македонското издание "Независен весник".

На въпрос къде е вратовръзката, която му подари македонският премиер Зоран Заев, Ципрас отговори, че я пази, но не си я е сложил.

Известно е, че Ципрас не носи вратовръзки

"Храната беше прекрасна, езерото хубаво", каза Ципрас, като добави, че е щастлив за подписания договор за името на северната съседка и планира да посети Скопие.

За протестите по време на подписването на договора Ципрас каза, че организаторите очаквали милион души, а дошли около 5 хиляди, което може да се пренебрегне.

Според информациите демонстрантите са пристигнали на протеста с 80 автобуса и 400 автомобила, а сред тях е имало най-много привърженици на крайнодясната партия Златна зора.

Агенция АНА-МПА отбеляза, че Ципрас е първият гръцки премиер, стъпил на територията на Бившата югославска република Македония.

Македония, няма да изоставим името си, скандираха протестиращите в Скопие

Снимка: БТА

Силите за борба с безредиците се намесиха в македонската столица

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Полицейски кордон около парламента в Скопие

Снимка: БТА