Премиерът Бойко Борисов поздрави Алексис Ципрас и Зоран Заев, както и външните министри на Македония и Гърция, за подписания днес договор между двете държави.

Поздравявам премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, както и техните външни министри, за важната и храбра крачка, която заедно направиха днес, написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

"Договорът за спора за името отваря пътя на Република Македония към ЕС и НАТО. България винаги е подкрепяла нашата съседка по този път. Най-важното сега е гражданите на всички страни на Балканите да разберат, че този договор не води до териториални претенции или бъдещи проблеми, а напротив - ще ни помогне да живеем заедно по-добре", пише още Бойко Борисов.

Министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас подписаха днес договора между двете страни, с който се слага край на 25-годишния спор за името. Договорът предвижда име за всеобща употреба - Република Северна Македония.

Договорът е със заглавие "Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните".