Султанът на Оман Кабус бен Саид почина късно снощи, съобщиха рано тази сутрин държавните медии, предаде Ройтерс. В официалното съобщение не бе посочена причина за смъртта, но 79-годишният Кабус боледоуваше от рак от години и през декември беше в клиника в Белгия за лечение.

Министърът на културата и националното наследство на Оман Хайтам бин Тарик Ал Саид е новият държавен глава на Оман след кончината на султан Кабус бин Саид, съобщи по-късно оманската държавна телевизия, както и други медии, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес. Според вестник "Ал Уатан Оман" 65-годишният Хайтам Ал Саид вече е положил клетва в Съвета на Оман (двукамарния съвещателен орган от парламентарен тип).

Покойният султан Кабус сам е посочил своя наследник в запечатано писмо, което днес е било отворено от властите, съобщи телевизията без повече подробности.

Хайтам бин Тарик ал Саид е един от трима братя, които са братовчеди на покойния султан и които бяха основните претенденти за най-висшия пост в Оман. Другите двама братовчеди, претенденти за поста, бяха вицепремиерът Асаад бин Тарик ал Саид и бившият командир на Оманския флот, който беше и съветник на султана, Шихаб бин Тарик ал Саид, бивш командир на Оманския флот.

79-годишният Кабус бен Саид, който беше най-дългогодишният управник в арабския свят, не е сключвал брак и няма деца.

Основният закон на Оман (конституцията), приет през 1996 г., предвижда султанският семеен съвет - състоящ се от около 50 мъже - да избере нов султан в рамките на три дни след смъртта на владетеля. Ако те не успеят да се споразумеят, съвет от военни и представители на силите за сигурност, шефовете на висши съдилища и на двете камари на парламента ще издигнат на власт лицето, чието име е било написано тайно от султана в запечатано писмо.

В страната е обявен тридневен траур, а националните флагове ще бъдат спуснати през следващите 40 дни, предаде Ройтерс

Подкрепяният от Запада султан Кабус управляваше арабската държава от Залива, откакто завзе властта от баща си с безкръвен преврат през 1970 г. с помощта на бившата колониална сила Великобритания. Той е най-дълго управлявалият владетел в арабския свят. С продажбите на петрол, чийто добив в Оман започва през 60-те години, Кабус бин Саид модернизира страната.

Оман е абсолютна монархия, в която всички власти - законодателната, изпълнителната и съдебната, са контролирани от султана. Шериатът е в основата на оманското законодателство, но нормативната база на страната съдържа елементи на съвременната светска правна система. 

Наблюдатели се опасяват от разногласия в семейството, възраждане на племенни вражди и политическа нестабилност. Новият лидер на Оман поема властта в момент, когато "млади ястреби" са взели властта в съседните Саудитска Арабия и Обединени арабски емирства. Непосредствената заплаха според наблюдателите е, че регионални играчи може да се опитат да повлияят върху наследяването или върху новия владетел.

Султан Кабус - абсолютният монарх, който модернизира Оман, водеше независима външна политика, отбелязва ДПА. Оман отдавна за Близкия изток е това, което е Швейцария за глобалната дипломация, балансирайки между два могъщи съседа, вкопчени в регионален конфликт - Саудитска Арабия на запад и Иран на север.

Оман не взе страна в спора в Залива, при който Рияд и съюзниците му наложиха бойкот на Катар през 2017 г. и не се включи във военната коалиция начело със Саудитска Арабия, която се намеси в Йемен. Оман поддържа приятелски връзки и с Вашингтон, и с Техеран, и посредничеше за тайните преговори пред 2013 г., които две години по-късно доведоха до историческата ядрена сделка. Той поддържаше връзки и с Техеран, и с Багдад по време на войната от 1980 до 1988 г., както и с Иран и със САЩ след дипломатическия им разрив през 1979 г. Израелският премиер Бенямин Нетаняху направи през октомври 2018 г. безпрецедентна визита в Оман - макар че и други страни от Залива са правили жестове за сближаване с Израел, нито един от техните лидери не се е срещал открито с Нетаняху.