Американският астронавт Алън Бийн, четвъртият човек, стъпил на повърхността на Луната, почина в болница на 86-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Бийн се почувствал зле преди две седмици, когато бил в щата Индиана. Той бил настанен в болница в град Хюстън в щата Тексас и тук е починал в обкръжение на близките си.

Преди Бийн на Луната стъпиха Нийл Армстронг и Баз Олдрин с мисията "Аполо 11" през юли 1969 година, както и още един участник в експедицията "Аполо 12" - Чарлз Конрад. От четиримата първопроходци по лунната повърхност жив е само 88-годишният Олдрин.

Астронавтът Майк Масимино нарече Бийн "най-удивителния човек", когото някога е срещал.

"У него по уникален начин се съчетаваха техническите постижения на астронавта и творческите на художника", сподели Масимо, който е сред участниците в двата първи полета със совалка.

"Спомняме си за астронавта от "Аполо 12" Алън Бийн, който стъпи на Луната през 1969 г., управляваше екипажа на "Скайлаб" през 1973 г. След работата си като астронавт започна да рисува удивителни светове, които само той би могъл да види по този начин." - се казва в съобщение на НАСА.

Алън Бийн попада в отряда на астронавтите през 1963 година, като преди това е бил военен летец. На Луната той стъпва през месец ноември 1969 година като член на екипажа на мисията "Аполо-12".

След мисията той разказва колко рискована се е оказала тя:

"Възприемахме това като научна фантастика в много по-голяма степен, отколкото другите хора. Знаехме колко е сложно. Знаехме колко много неща трябва да направим правилно. То е все едно да предприемеш пътешествие през Сахара, да излезеш и да спреш за два дни. А после да се надяваш, че двигателят ще запали, иначе всичко свършва."

Алън Бийн е участвал в събирането на образци от лунната повърхност и за отправянето й на Земята. Астронавтът установява на Луната първия генератор с ядрено гориво.

През 1973 година Бийн осъществява космически полет в рамките на програмата "Скайлаб". Той е бил командир на екипажа на една от експедициите на орбиталната станция. Общо той е изкарал в космоса 69 денонощия, 15 часа и 45 минути. В тях са включени и неговите 31 часа и 31 минути, през които е пребивавал на лунната повърхност.

Бийн напуска НАСА през 1981 година и се отдава на живописта. Много от картините, нарисувани от астронавта, са на космическа тематика.

"Той не само показваше тези изумителни моменти от историята, моменти, които не биха могли да бъдат предадени от камера. Това можеха да направят само картините, които той, образно казано, посипа с лунен прах. Тези картини увековечиха не само него, но и цялата програма "Аполо" - сподели пред Би Би Си историкът Робърт Пърлман.