Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски е призовал вселенския патриарх Вартоломей да използва "апелационното си право" за признаване на Македонската православна църква, предаде агенция Бета.

"Бих искал да отправя искане към Ваше светейшество да уважи искането на нашата църква и да употреби своето апелационно право, за да могат нашите граждани с православно вероизповедание да се изравнят с всички останали православни християни в света", се казва в писмо на Пендаровски до вселенския патриарх, изпратено по повод началото на новата църковна година на 1 септември.

Наред с поздравите към Вселенския патриарх за новата църковна година Пендаровски изтъква, че Вселенската патриаршия е пример как могат да се опазват ценностите и същевременно да се решават текущите предизвикателства.

"Обръщам се към вас в името на голяма част от моите съграждани, които се идентифицират като православни християни и чието единствено желание и потребност е да бъдат със своите ближни и да тръгнат към общо бъдеще, съвместно съществуване и истинска свобода", заяви президентът на Северна Македония в писмото до патриарх Вартоломей.

Македонската православна църква към момента е схизматична - няма официално признание за нейната легитимност след отделянето й от сръбската патриаршия.