Светият синод съобщи в изявление, че не е разпусната Синодалната архиерейска комисия за преговори с Македонската православна църква и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ. Председател на комисията е Старозагорския митрополит Киприан и твърденията, че тя досега въобще не е работила, не са верни, посочват още от Синода.

Изявлението е по повод на изразено медийно твърдение, което е злонамерено и уронващо престижа и авторитета на Синодалната архиерейска комисия, според Светия синод.

Откакто Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия в заседанието си на 27 ноември 2017 г. - пълен състав определи тази комисия, тя не е разпусната, а председателят и членовете й разглеждат в детайли постъпилите писма, искания и твърдения и подготвят мотивирано становище пред Светия синод, се посочва в съобщението от протойерей Николай Георгиев от Отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ-БП.

Ако има някаква промяна, се ангажирам в момента, в който получа официална информация да я предоставя на вниманието на медиите, уверява протойерей Николай Георгиев.

Граждани се събраха на протест вчера пред сградата на Светия синод в София, за да изразят недоволството си от решението на Българската православна църква (БПЦ) да не участва в честването 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Македония.